Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Żywność z chemią przyczyną cukrzycy u dzieci

| 18.03.2013, aktualizacja: 19.03.2013 | 1

Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem nowych zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci. Największy wzrost nowych zachorowań na cukrzycę typu 1 widać u dzieci do 5. roku życia. Przyczyną mogą być dodatki do żywności.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
chemia w żywności
fot. Fotolia
Lekarze alarmują: do 2020 roku nastąpi podwojenie liczby zachorowań u dzieci najmłodszych na cukrzycę typu 1. W odróżnieniu od cukrzycy typu 2, na którą chorują głównie dorośli, na cukrzycę typu 1 chorują głównie dzieci. Nawet niemowlęta. 
 

Nie tylko geny

Na pojawienie się cukrzycy typu 1 na pewno wpływ mają geny. Jeśli któryś z rodziców choruje na cukrzycę typu 1, jest dużo większe ryzyko, że dziecko też będzie miało cukrzycę typu 1 niż wtedy, gdy rodzice są zdrowi.
Jednak to nie geny odpowiadają za gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci.
 

Za dużo chemii w żywności

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na wszystkie choroby autoimmunologiczne (czyli takie, w których układ odpornościowy atakuje komórki własnego organizmu). Lekarze są zdania, że ten wzrost zachorowań jest spowodowany spożywaniem wysoko przetworzonej żywności. To w ostatnich 20 latach weszły do masowego spożycia produkty wysoko przetworzone, z dużą ilością różnego typu dodatków chemicznych.

O złym odżywianiu dziecka i skutkach zdrowotnych, jakie to powoduje na całe życie, czytaj tu.
70 proc. elementów układu odpornościowego małego dziecka znajduje się w przewodzie pokarmowym. Jeśli jest on tak atakowany przez chemiczne dodatki, nic dziwnego, że atakuje własne tkanki, co prowadzi do rozwoju wszystkich chorób z autoagresji.
 

Nadużywanie antybiotyków

Na pojawienie się cukrzycy u dzieci mają też wpływ częste infekcje, a zwłaszcza ich niepotrzebne leczenie antybiotykami. Zbyt często są one podawane przy infekcjach wirusowych. Nadużywanie antybiotyków powoduje osłabienie odporności i ma negatywny wpływ na układ immunologiczny. Może to być jedna z przyczyn, dlaczego układ odpornościowy zaczyna popełniać błąd i atakować trzustkę, niszcząc ją, co powoduje brak insuliny i wystąpienie cukrzycy typu 1.
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Mama cukiereczka Kornelki
Mama cukiereczka Kornelki | 2016-03-04 22:34 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

I ja się pytam kto na to pozwala? Ma tą chemię i na szprycowanie naszych dzieci niepotrzebną masą antybiotyków? BO KAK WIADOMO NA PRZEZIĘBIENIE CZY ZAKAŻENIE WIRUSOWE SĄ ONE ZUPEŁNIE ZBĘDNE I NIEPOTRZEBNE.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?