Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Cytrusy

Cytrusy to grupa owoców, do której należą pomarańcza, mandarynka, cytryna, limonka, pomelo, grejpfrut, klementynka. Najlepiej smakują zimą. Są pyszne i zdrowe, bo zawierają mnóstwo witaminy C, ale mogą wywoływać uczulenie. Przeważnie objawia się ono wysypką. Dlatego dzieciom nie podajemy cytrusów w 1. roku życia. 

Cytrusy dla dzieci - od kiedy podawać? 

Cytrusy wprowadza się do diety dzieci dopiero w 2. roku życia. Jeśli dziecko zareagowało wysypką np. na sok z pomarańczy, nie podawaj mu żadnych innych owoców cytrusowych, nawet słodkich mandarynek. 

Wartości odżywcze cytrusów

Owoce cytrusowe to doskonałe źródło przede wszystkim witaminy C – sok ze 100-gramowej cytryny zawiera około 30 mg tej witaminy. Są one również bogate w witaminy z grupy B oraz wapń, mangan, fosfor i magnez. Ten ostatni pierwiastek jest znany jako czynnik przeciwstresowy - jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni (w tym serca) i układu nerwowego. 

Jak podawać dziecku cytrusy

Cytrusy najlepiej podawać dziecku na surowo, np. jako przekąskę. Można też wycisnąć z nich sok lub zaserwować jako dodatek do mięs. Cytrusy świetnie współgrają z drobiem, np. kaczka z pomarańczą, kurczak z cytryną i rybami, np. pstrąg z cytryną. Będą też dobrym dodatkiem do ciast i galaretek (cząstki cytrusów można wrzucić do środka - galaretka się zetnie). Pamiętaj, żeby zawsze przed podaniem dziecku umyć cytrusy w gorącej wodzie i dokładnie wyszorować.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?