Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Cytrynowe muffiny z czekoladową polewą

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator

Cytrynowe muffiny z czekoladową polewą - składniki

Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki ok. 400g
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
Polewa:
  • 50g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Cytrynowe muffiny z czekoladową polewą - sposób przygotowania

Zaczynamy od ucierania miękkiej margaryny z cukrem na gładką masę (ok. 20 minut mikserem). W trakcie ucierania pojedynczo dodajemy jajka. Gdy masa będzie gładka dodajemy połowę mąki ( wcześniej przesianej z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Ciasto przelewamy do papilotek muffinowych. Następnie pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Kiedy muffiny przestygną przygotowujemy czekoladową polewę. W rondelku rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady. Kiedy polewa będzie gładka i lśniąca polewamy muffiny. Cytrynowe muffiny możemy posypać słodką kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Cytrynowe muffiny z czekoladową polewą - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Lena
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?