Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto czekoladowe

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
ciasto, czekolada, czekoladowe
fot. M.studio - Fotolia.com

Ciasto czekoladowe - składniki

Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 8 dkg masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki wody
bakalie
Na polewę:
  • 10 dkg czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto czekoladowe - sposób przygotowania

Dwie pełne łyżki cukru zrumień, dodaj miód, wodę, pozostały cukier oraz kakao, zagotuj. Do lekko schłodzonej masy dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. Następnie dołóż bakalie. Wszystkie składniki wyrób, dodaj jajko, masło, wymieszaj. Piecz w piekarniku około 40 minut. Gdy ostygnie, przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i 1/4 szklanki wody, polej ciasto. Wstaw do lodówki. Gdy polewa zastygnie, udekoruj ciasto.

Polecamy: Mazurek orzechowy przepis

Ciasto czekoladowe - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?