Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Czosnek

Czosnek to bylina z podziemnym pędem w postaci "główki" złożonej z pojedynczych ząbków okrytych łuską. Ma on bezcenne właściwości zdrowotne, ponieważ zawiera tzw. antybiotyk roślinny - allicynę. Czosnek jest ciężkostrawny i nie podajemy go małym dzieciom przed ukończeniem 3. roku życia.

Czosnek dla dzieci - od kiedy podawać?  

Dzieci mogą jeść czosnek od 3. roku życia. Czosnek hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i podnosi odporność ale ma bardzo ostry smak i zapach. Podrażnia żołądek, dlatego zwłaszcza u małych dzieci może powodować bóle brzucha. 

Wartości odżywcze czosnku

Czosnek ma silne, podobne do antybiotyku działanie antybakteryjne, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Zawiera substancje, które pomagają w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji wirusowych układu oddechowego. Oprócz witamin B1, B2, PP, C, prowitaminy A i licznych soli mineralnych - potasu, wapnia, magnezu - zawiera rzadkie mikroelementy, m.in. kobalt, chrom, nikiel. To, co w czosnku tak cenne, to lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dobrze też wpływa na układ trawienny, jest stosowany przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Dodatkowo czosnek obniża ciśnienie krwi i działa żółciopędnie, czyli pobudza apetyt.

Jak podawać dziecku czosnek

Czosnek można podać dziecku na surowo np. zmiażdżony lub w plasterkach na kromce chleba z masłem. Jednak dzieci zazwyczaj niechętnie jedzą go w taki sposób. Można też dodać go do mleka albo podać z twarogiem, bo w takim towarzystwie mniej drażni żołądek. Czosnek znakomicie smakuje jako przyprawa do mięsa i wszelkich tłustych potraw. Jest niezastąpionym składnikiem marynat do wieprzowiny, wołowiny a także drobiu. 

Zobacz też: 
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?