Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy dzieci mogą jeść nasiona chia? Od kiedy?

| aktualizacja: 05.01.2017 | 0

Nasiona chia – modne i zdrowe, ale czy wskazane dla dziecka? Przeczytaj!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
czy dzieci mogą jeść nasiona chia
fot. Fotolia
Czy dzieci mogą jeść nasiona chia, skoro to tzw. superfood, czyli produkt zawierający wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin? Chia jest w ostatnich latach bardzo modna, ponieważ jej spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Czy tak samo jest z nasionami chia w diecie dzieci?

Czy dzieci mogą jeść nasiona chia?

Zdania co do podawania dzieciom ziaren chia są podzielone, ale najczęściej mówi się o wzbogacaniu diety w ten składnik u dzieci powyżej 5 roku życia. Taka rekomendacja wynika, podobnie jak w wypadku kobiet ciężarnych, z braku dostatecznej liczby wiarygodnych badań nad wpływem nasion chia na metabolizm małych dzieci.

Zdaniem Doroty Brańskiej, dietetyka, warto podchodzić ostrożnie do regularnego podawania nasion chia dzieciom i pamiętać, że:
  • najlepiej potwierdzone działanie nasion chia dotyczy gospodarki lipidowej, redukcji poziomu cholesterolu, przeciwdziałania miażdżycy, a to dotyczy głównie dorosłych
  • z punktu widzenia rodzica małego dziecka najbardziej atrakcyjna w składzie nasion chia jest wysoka zawartość składników mineralnych i witamin, ale ich wchłanianie jest mocno ograniczone. Dodatkowo istnieje ryzyko (poprzez wysoką zawartość błonnika) ograniczenia wchłaniania składników odżywczych dostarczanych z innym pożywieniem
  • zdolność chia do pęcznienia powoduje zmniejszenie uczucia głodu i ograniczenie objętości przyjmowanych posiłków. W wypadku dzieci, które przeważnie nie są w stanie zjeść tak dużej porcji jak dorosły, a zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze mają podobne, dodatkowe ograniczanie pojemności żołądka nie jest wskazane
  • dzieci są zagrożone alergiami pokarmowymi.  Trzeba to mieć na uwadze, wprowadzając do ich diety nasiona chia, jako produkt potencjalnie alergizujący. Co prawda Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2009 roku uznał, że chia ma  niski potencjał alergizujący, znane są przypadki wystąpienia alergii krzyżowej u osób uczulonych na oregano, tymianek, nasiona sezamu i gorczycę (musztardę).
Konsultacja: Dorota Barańska, dietetyk

Zobacz też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?