Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy jedzenie z podłogi może zaszkodzić dziecku? Odpowiedź cię zaskoczy!

| 06.10.2016, aktualizacja: 14.10.2016 | 0

Twoje dziecko bierze wszystko do buzi, a ty boisz się, że zachoruje? Nic mu się nie stanie... Pod jednym warunkiem.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Czy jedzenie z podłogi może być dla dziecka szkodliwe?
fot. Fotolia
Kojarzycie regułę 5 sekund? To teoria, według której jeśli jedzenie spadnie nam na podłogę, mamy 5 sekund, żeby je podnieść i zjeść. W tym czasie na jedzenie nie dostaną się żadne bakterie ani szkodliwe dla nas zarazki. Niestety, zasada pięciu sekund to mit. Bakterie nie czekają 5 sekund, żebyśmy zdążyli podnieść jedzenie z podłogi. Niektóre z nich mogą być dla nas naprawdę groźne.

Reguła pięciu sekund

Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Rutgersa przeprowadzili eksperyment, dzięki któremu obalili regułę 5 sekund. Zrzucali różne rodzaje jedzenia na różne typy powierzchni. Wyniki nie powinny być zaskakujące: im dłużej jedzenie leży na podłodze, tym więcej zarazków może się na nim znajdować. Są jednak bakterie, które nie potrzebują nawet sekundy – przedostają się na żywność w momencie zetknięcia z podłogą. Mimo że bakterie nie potrzebują czasu, żeby przedostać się na jedzenie, okazuje się, że większość z nich jest niegroźna dla naszego zdrowia.

Zobacz także: Te przedmioty kuchenne to prawdziwe siedliska bakterii

Czy dzieci mogą jeść z podłogi?

Przede wszystkim, dzieci powinny się brudzić. Nie można trzymać maluchów pod kloszem w obawie, że zachorują. Tak, w końcu zachorują – wszyscy chorują, zarówno dorośli, jak i dzieci. Współcześnie maluchy spędzają na dworze mniej czasu niż 10, 20 czy 30 lat temu. Zabawa na świeżym powietrzu, nawet jeśli niesie za sobą ryzyko pobrudzenia, jest korzystna dla ich zdrowia.

Jednak czy dzieci mogą jeść z podłogi? Chociaż większość zarazków nie jest dla nich groźna, jest kilka rodzajów bakterii, które mogą być niebezpieczne. Wśród nich znajduje się m.in. salmonella. Ten najgroźniejszy typ bakterii występuje głównie w kuchni i w miejscach, gdzie przebywa dużo dzieci, np. w przedszkolu. O ile zjedzenie kawałka jabłka z podłogi w pokoju nie powinno być szkodliwe, zjedzenie czegoś z podłogi w kuchni może mieć nieprzyjemne zdrowotne konsekwencje. Co ciekawe, na stalowych i drewnianych powierzchniach jest więcej bakterii niż na dywanach i wykładzinach.

Jeśli dziecko zje coś z podłogi, nie ma powodów do obaw. Każdy rodzic wie, że na pewnym etapie dziecko wkłada do buzi absolutnie wszystko i nie zawsze można to kontrolować. Warto jednak zwracać uwagę na jedzenie z podłogi w kuchni lub w przedszkolu – w tych miejscu ryzyko wystąpienia groźnych bakterii jest o wiele większe.

Czytaj także: Czy na sklepowych wózkach rzeczywiście można znaleźć niebezpieczne bakterie?
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?