Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy w ciąży można jeść truskawki? [WIDEO]

| 25.04.2017, aktualizacja: 11.05.2017 | 0

Masz wielką ochotę na truskawki. Jesteś w ciąży i nie wiesz, czy dziecko nie będzie miało uczulenia? Sprawdź, co radzi ginekolog.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
Ktoś ci mówił, że przyszła mama nie może jeść truskawek w ciąży? Słyszałaś, że w ten sposób można zaszkodzić dziecku, wywołując u niego uczulenie? Wokół tematu alergii narosło wiele różnych mitów. Sprawdzamy, czy to prawda, że maluch może uczulić się jeszcze przed narodzinami.

Czy jedzenie truskawek w ciąży prowadzi do alergii u dziecka?

Zdaniem dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, jedzenie truskawek w ciąży i innych potencjalnych alergenów nie ma związku ze zwiększeniem ryzyka alergii u dziecka. – Wiadomo natomiast, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce sezonowe, czyli takie które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i w danej porze roku. Jeśli ciąża przypada akurat na czerwiec i lipiec, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki po ich dokładnym umyciu – wyjaśnia ekspertka.

Truskawki w ciąży – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Truskawki nie mają grubej skóry, dlatego łatwo mogą chłonąć wszelkie substancje, którymi bywają pryskane, aby szybko się nie psuły. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie jesz owoców z chemią, kupuj je w sprawdzonym miejscu, np. prosto z ekologicznej plantacji albo w zaufanym warzywniaku. Zawsze dopytuj, skąd pochodzi towar. Jeśli masz wątpliwości, kieruj się zapachem – zdrowe owoce, warzywa również, intensywnie pachną nawet po umyciu.

Czytaj też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?