Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

3 powody, dlaczego dzieci powinny jeść truskawki

| aktualizacja: 17.05.2017 | 0

Niech dzieci jedzą truskawki na zdrowie, bo to owoce, które są pełne witaminy C i innych cennych składników. Jest więcej powodów, dlaczego warto jeść truskawki, także kiedy jest się już dorosłym. A od kiedy można je podawać dzieciom i czy ryzyko uczulenia jest spore?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
Czy truskawki są zdrowe dla dzieci?
fot. Fotolia

Truskawki są nie tylko pyszne, ale i piękne. Już samo spojrzenie na te czerwone owoce sprawia, że stajemy się głodne! Na pojawienie się świeżych truskawek czekamy przez całą jesień i zimę, nic więc dziwnego, że kiedy tylko pojawiają się w sklepach, rzucamy się na kobiałki. Zjadamy się nimi codziennie, dodajemy do koktajli, ciast i deserów, jadamy na surowo i wytrawnych potrawach. Czy truskawki są zdrowe dla dzieci?

3 powody, dlaczego truskawki są dobre dla dzieci

Truskawki mają korzystny wpływ na zdrowie i urodę, są też niskokaloryczne (35kcal/100g) – to plusy, które doceni każda mama. Ale czy powinniśmy podawać truskawki dzieciom? Tak, ale pamiętaj, żeby kupować owoce w sezonie. Truskawki warto włączyć do diety dziecka z tych powodów:

  • zawierają bardzo dużo witaminy C - 100 gram truskawek to równowartość dobowego zapotrzebowania na tę witaminę. Warto je również jeść, jeśli wystąpią u nas lub u dzieci niedobory żelaza – witamina C ułatwia wchłanianie tego pierwiastka.
  • To superpokarm – truskawki korzystnie wpływają na stan skóry dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Mają działanie antyoksydacyjne, odżywcze, regeneracyjne i dobry wpływ na wzrok.
  • Mają niski indeks glikemiczny (40) – nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi.

Czy truskawki uczulają?

Jeśli twoje dziecko cierpi na alergię pokarmową, truskawki możesz zacząć wprowadzać do jego diety ostrożnie po pierwszych urodzinach. W przypadku zdrowego dziecka truskawki możesz wprowadzić do diety po 10 miesiącu życia. Truskawki mogą uczulać ze względu na zawartość salicylanów, które znajdziesz je też m.in. w jabłkach, jeżynach, winogronach, porzeczkach, nektarynkach, pomarańczach, brzoskwiniach, morelach i śliwkach). W przypadku alergii pokarmowej u dziecka zawsze warto uważnie obserwować reakcję dziecka na każdy nowy produkt wprowadzony do jego diety.

Najczęściej uczulają jednak truskawki z importu, które zawierają dużo konserwantów, zabezpieczających owoce w transporcie. Dlatego, jeśli to tylko możliwe, kupuj polskie truskawki ze sprawdzonego źródła i unikaj kupowania truskawek poza sezonem.

Zobacz też:

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?