Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czym mleko modyfikowane różni się od krowiego?

| aktualizacja: 25.07.2017 | 0

Niemowlęciu nie można podawać mleka krowiego – ma za dużo białka, sodu, za mało żelaza. Inne składniki też są w nieodpowiednich proporcjach. Dlatego jeśli nie karmisz piersią, dziecko zwykle dostaje mieszankę modyfikowaną. Czym mleko modyfikowane różni się od krowiego?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
Mleko modyfikowane
fot. Fotolia
Najlepiej, jeśli niemowlę jest karmione piersią: kobiecy pokarm zaspokaja wszystkie potrzeby niemowlęcia w pierwszym półroczu życia, dlatego WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca przez pierwsze półrocze życia dziecka wyłączne karmienie go piersią.

Jeśli jednak z różnych względów karmienie piersią nie jest możliwe, konieczne jest podanie dziecku odpowiedniej  alternatywy. Najlepiej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem. Jeżeli niemowlę nie ma alergii pokarmowej ani innych problemów zdrowotnych, a nie jest możliwe karmienie piersią (lub jest ono niewystarczające i nie udaje się zwiększyć laktacji), zwykle lekarz zaleca mieszankę modyfikowaną.

Co to jest mieszanka modyfikowana?

Czym mleko modyfikowane różni się od mleka krowiego? Jak sama nazwa mówi, mleko modyfikowane to mleko, które zostało tak zmienione, by było odpowiednie do potrzeb niemowlęcia. Zwykle jego podstawą jest mleko krowie (chociaż bywają też mleka modyfikowane kozie). Dodaje się do niego dodatki, jak białka serwatkowe lub serwatkę, tłuszcze roślinne. Zmienia się ilość i rodzaj białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych.

Celem tych modyfikacji jest maksymalne upodobnienie mleka modyfikowanego do ideału, jakim jest kobiecy pokarm. Skład tzw. mlek modyfikowanych początkowych zaspokaja zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze najmłodszych niemowląt. Mleka następne są przeznaczone dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia. Wymagania dotyczące stopnia ich modyfikacji są znacznie mniejsze.
 
Jak podaje Polskie Towarzystwo Dietetyki: „Wzorcem do komponowania receptur jest mleko kobiece. Mleko modyfikowane ma finalnie niższą zawartość białka (ale więcej łatwostrawnych białek serwatkowych) i wyższą zawartość laktozy (najważniejszego cukru w diecie niemowląt), w porównaniu do mleka krowiego. Również ilość i rodzaj tłuszczu oraz zawartość witamin i składników mineralnych została zmodyfikowana tak, by lepiej odpowiadać potrzebom organizmu dziecka.”  
Źródło: Zdroweodkolyski.pl

Skład mieszanek modyfikowanych jest uregulowany przez normy Unii Europejskiej i międzynarodowych towarzystw naukowych. Producenci mogą dodać do mlek niektóre składniki, takie jak probiotyki, prebiotyki czy tłuszcze omega-3, pod warunkiem, że bezpieczeństwo dodanych składników udokumentowano w badaniach naukowych. 

Jak mleko krowie zmienia się w modyfikowane?

Co trzeba zmienić w mleku krowim, żeby stało się modyfikowanym?
  • Białko. W mleku krowim jest za dużo białka – ok. dwa razy więcej niż w kobiecym pokarmie. Zbyt duża ilość białka obciąża nerki i może prowadzić do otyłości u dziecka. W mleku modyfikowanym zmieniono ilość białka i jego rodzaj: zmniejszono ilość białek kazeinowych, które są trudniejsze do strawienia, zwiększono ilość białek serwatkowych, które są lepiej tolerowane przez układ pokarmowy niemowlęcia. Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami ekspertów warto wybierać mleko, które ma w gotowej mieszance najmniejszą ilość białka na 100 ml.
     
  • Węglowodany. Kobiecy pokarm zawiera więcej laktozy (cukru mlecznego) niż mleko krowie. Do mleka modyfikowanego dodaje się więc laktozę. Laktoza jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu i centralnego układu nerwowego, wpływa na rozwój mikroflory jelitowej oraz ułatwia wchłanianie fosforu, cynku i wapnia.
     
  • Tłuszcze. Są głównym źródłem energii oraz budulcem mózgu i całego układu nerwowego. W krowim mleku jest jednak za dużo tłuszczów zwierzęcych, dlatego w mleku modyfikowanym większą część tłuszczu mleka zmieniono na oleje roślinne. Dzięki temu w mleku modyfikowanym zawarte są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
     
  • Witaminy i składniki mineralne. Do mleka modyfikowanego dodaje się m.in. witaminę D (jest niezbędna m.in. do prawidłowego rozwoju kości, zapobiega infekcjom, chorobom autoimmunologicznym. Dodaje się też jod, selen, cynk, a do mlek dla starszych niemowląt także żelazo. Zmniejsza się za to ilość innych składników mineralnych, których jest za dużo, np. sodu. 
     
  • Probiotyki i prebiotyki. Te składniki nie są obowiązkowymi składnikami mleka modyfikowanego. Można je jednak dodawać. Probiotyki to dobre bakterie jelitowe, które zapobiegają biegunkom, wytwarzają witaminy z grupy B, pobudzają układ odpornościowy. Prebiotyki to pożywka dla dobrych bakterii. 
     
  • Tłuszcze omega-3 (są ważne dla rozwoju mózgu i siatkówki oka).
Zobacz także:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?