Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Potrawy z jajek na Wielkanoc

| 19.04.2011, aktualizacja: 22.03.2013 | 0

Jajka są nieodłącznym elementem Wielkiej Nocy symbolizującym wiarę w nowe życie. Ze względu na swoje wysokie wartości odżywcze, warto podawać je dziecku częściej, nie tylko od święta.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
panthermedia_04419323.jpg
fot. Panthermedia
Oto nasze propozycje na potrawy z jajek (nie tylko świąteczne).

Wesołe króliczki
Dla dziecka od: 12 miesiąca

Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 2 marchewki
- kawałek cykorii
- kilka listków sałaty
- szczypiorek
- goździki do dekoracji

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną, obierz je ze skorupek. Sałatę umyj, rozłóż na talerzyku. Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce, ułóż na sałacie. Cykorię pokrój na małe paseczki, zrób z nich uszka króliczków, z goździków oczy, a ze szczypiorku wąsy. Takie jajka będą ozdobą świątecznego stołu. Maluch może je zjeść z majonezowym sosem.

Czytaj też: Baby, babki, babeczki - świąteczne przepisy

Jaja faszerowane
Dla dziecka od: 12 miesiąca

Składniki:
- 4 jajka
- kawałek łososia
- 2 łyżki jogurtu
- natka pietruszki
- kilka żurawin

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Dodaj łososia obranego ze skóry, jogurt. Wszystko dokładnie rozgnieć, a potem dołóż jeszcze żurawiny i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Włóż do wydrążonych połówek jaj. Udekoruj żurawinami.

Czytaj też: Przepis na wielkanocne miniserniczki - wideo
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?