Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dania z ziemniaków - przepisy

| 22.10.2010, aktualizacja: 25.04.2012 | 0

Ziemniak to taki kopciuszek wśród warzyw. Tak zwykły, codzienny, że prawie niedoceniany i zapomniany. Niesłusznie! Najlepiej smakuje pieczony w ognisku...

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
ziemniaki, karfotle, kuchnia, miska, natka pietruszki
fot. Panthermedia
Ziemniaki  dostarczają lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych węglowodanów, głównie skrobi, i białek roślinnych. Nic więc dziwnego, że jako pierwsze wprowadza się je do diety niemowląt. Zawierają też m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk i jod oraz witaminy: głównie C, a także K, B1, B2, B6, a żółte odmiany także beta-karoten.  Bez dodatków są niskokaloryczne, bo 100 g zawiera jedynie 80 kcal. Tuczące są zaś dodatki: tłuste sosy, okrasa. My proponujemy pyszne i zdrowe ziemniaczane przysmaki.

Na placki i na sałatki
Odmiany ziemniaków różnią się między sobą. Teraz zarejestrowanych jest ich 113, a ciągle dochodzą nowe. Warto pytać sprzedawcę, jaką odmianę sprzedaje, bo różne rodzaje ziemniaków nadają się na inne potrawy. 
1. Sałatkowe – np. frezja, albina, vineta. Zawierają mało skrobi, mają zwięzły miąższ, który nie rozpada się po ugotowaniu. Jeśli przetniesz surowy ziemniak na pół i potrzesz o siebie połówki, wydziela się dużo wody.
2. Uniwersalne – np. irga, irys czy drop. Te odmiany są najpopularniejsze, najczęściej kupowane, mają rozsypujący się po ugotowaniu miąższ.
3. Mączyste – np. aster, cekin, bryza. Ich miąższ jest suchy, rozsypujący się, zwarty. Dobre są do zup, placków, kopytek, klusek śląskich. Jeśli przetniesz surowy ziemniak na połówki i potrzesz je o siebie, będą się do siebie kleić.

Kartofle są dobre na wszystko
- Korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego dobrze, gdy potrawom mięsnym (zakwaszającym) towarzyszą ziemniaki.
- Zawarty w nich wapń i potas neutralizują działanie soli kuchennej. Magnez, w który są bogate, sprawia, że lepiej znosimy stres.
- Działają moczopędnie. Dzięki temu oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji.

Wypróbuj nasze propozycje przepisów:
Papka z marchewką
Kartoflanka z zacierkami
Sznycel jarski z jajkiem
Sałatka po polsku
Pieczone w ognisku
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?