Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dania ze szparagów dla dzieci - przepisy

| 23.06.2009, aktualizacja: 17.06.2015 | 0

Na bazarach kusi zielona sałata, chrupiące młode rzodkiewki i szparagi. Jeśli nie przyrządzałaś dań z tych wykwintnych warzyw, spróbuj właśnie teraz.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
fot. Fotolia.pl

Sezon na szparagi trwa krótko, bo tylko 3–4 tygodnie. Później możesz przyrządzać dania z warzyw, które po ugotowaniu są zbliżone smakiem do szparagów, np. z porów, młodej marchewki. Francuzi mówią nawet, że pory to szparagi biednych. To powiedzenie nie jest już jednak aktualne – w maju i czerwcu szparagów jest wiele i są niedrogie. Zielone i białe, w zgrabnych pęczkach cieszą oko na straganach i w supermarketach. Czasem bywają też fioletowe – są słodsze i zawierają mniej błonnika.

Polecamy: Co warto wiedzieć o szparagach?


Czy wiesz, że szparagi mogą jeść małe dzieci?

Szparagi są lekkostrawne, niskokaloryczne i nadają się nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci, nawet dla niemowląt. Zawierają inulinę, prebiotyk, który sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach i wymiata z organizmu szkodliwe substancje. Jest mnóstwo przepisów na potrawy ze szparagami. Poniżej przedstawiamy, według nas, najlepsze.

Przepisy ze szparagami dla dzieci:
  • Szparagowy bukiet z marchewką (od 11. miesiąca życia)
Pęczek białych szparagów obierz, z pęczka zielonych odetnij twarde końce. Pęczek marchewki umyj, obierz, przekrój korzenie wzdłuż. Ugotuj warzywa na parze. Ułóż szparagi na ogrzanych talerzach w formie bukietu, przekładając je marchewką. Podaj ze świeżym masłem.
Nasza rada: Posmarowane masłem, podlane łyżką wywaru lub wody i posypane koperkiem szparagi można piec w folii aluminiowej w 200°C, ułożone w dwóch warstwach. Wystarczy 30–40 minut.
  • Tagiatelle z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami (od 3. roku życia)
Pół paczki makaronu ugotuj al dente z dodatkiem oliwy. Duży pęczek zielonych szparagów umyj, odetnij twarde końce, pokrój na kawałki, uduś na maśle pod przykryciem, by nieco zmiękły (główki krócej). Dodaj pół słoika pokrojonych w paski suszonych pomidorów w oliwie, łyżkę oliwy z pomidorów, czosnek do smaku. Zagotuj. Wymieszaj z gorącym makaronem i posyp dwiema łyżkami parmezanu.
Nasza rada: Zamiast parmezanu możesz posypać potrawę pokrojonym w drobną kosteczkę lub pokruszonym serem feta, jak również łyżką drobniutko posiekanej bazylii.

  • Białe szparagi z zielonym sosem (od 4. roku życia)
Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).

Czytaj też: Jak gotować szparagi?

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?