Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Deser lodowy

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 sztuk:
- 50 dag ricotty lub mielonego tłustego twarogu 
- 60 dag truskawek 
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich 
- 20 dag kremówki 
- 1 pomarańcza 
- 15 dag cukru pudru 
- 1 torebka cukru waniliowego 
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml) 
- 1 łyżeczka żelatyny 
- 3 paczki herbatników Petit Beurre 
- 10 dag masła 
- listki melisy lub mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Orzechy upraż na suchej patelni, drobno posiekaj. Wyłóż pergaminem 6 miseczek o średnicy ok. 8–10 cm.
2. Herbatniki rozkrusz i utrzyj z miękkim masłem i 5 dag posiekanych orzechów. Masę herbatnikową wyłóż na dno miseczek i ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
3. Ser utrzyj z resztą orzechów, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok oraz likier pomarańczowy. Masę serową wymieszaj z ubitą śmietaną i żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku.
4.Umyte truskawki przekój na połówki. Na herbatnikowych spodach rozsmaruj trochę masy serowej. Truskawki ustaw ciasno przekrojem do ścianek miseczek. Włóż resztę masy serowej.
5.Schłodź w lodówce. Przed podaniem dekoruj resztą truskawek i listkami ziół.

Przygotowanie: 45 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?