Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Deser lodowy z musem malinowym

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 litra mleka pełnotłustego 
- 8 żółtek 
-  1/2 laski wanilii 
- 3/4 szklanki cukru 
- szklanka śmietany kremówki 30-proc. 
- 30 dag malin

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj do białości z cukrem. Mleko zagotuj z miąższem z wanilii. Cały czas miksując żółtka, wlej powoli gorące mleko.
2. Miskę z masą jajeczno-mleczną postaw na garnku z gotującą wodą i ubijaj na parze, aż lekko zgęstnieje. Ostudź, co jakiś czas mieszając.
3. Do chłodnej masy dodaj ubitą na sztywno kremówkę. Przelej do dużego pojemnika plastikowego, zamknij i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie masę zmiksuj i zamrażaj jeszcze około10 godzin. 3Deser rozłóż do pucharków. Przed podaniem polej sosem ze zmiksowanych malin i udekoruj świeżymi malinami.

Nasza rada:
Poza sezonem można dodać do tego deseru własnej roboty konfiturę z malin.

Przygotowanie: 25 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?