Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dieta bezglutenowa

| 20.04.2007, aktualizacja: 11.04.2011 | 2
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
dziecko, chłopiec, kuchnia, miseczka, łyżeczka, jeść, uśmiech
Co może jeść dziecko na diecie bezglutenowej, a czego nie wolno mu podawać? Jak pomóc kilkulatkowi zaakceptować taki jadłospis? Pytamy fizjologa żywienia Annę Kłosińską.
Lekarze zalecają taką dietę przede wszystkim wtedy, gdy dziecko cierpi na celiakię. To choroba wrodzona, która polega na nietolerancji glutenu, czyli białka występującego w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Działa ono szkodliwie na błonę śluzową jelit, dlatego trawienie i wchłanianie pokarmów ulega zaburzeniu. Organizmowi rosnącego dziecka zaczyna wtedy brakować budulca, energii i witamin.

Jak rozpoznać nietolerancję glutenu?
U młodszych dzieci pierwsze objawy pojawiają się po kilku tygodniach od wprowadzenia do diety potraw zawierających gluten (kaszy manny, bułeczek itp.). Maluch traci apetyt, staje się osowiały, płaczliwy. Robi obfite i brzydko pachnące kupki. Czasem wymiotuje. Przestaje przybierać na wadze i wolniej rośnie. Z czasem jego mięśnie wiotczeją, skóra zaczyna wisieć, brzuszek jest wzdęty. Objawy celiakii występują dopiero po dłuższym czasie od wprowadzenia „zakazanego” białka. Jeśli dobrze rosnące i przybierające na wadze dziecko dostało gluten, a potem przestaje rosnąć i przybierać na wadze, można przypuszczać, że cierpi na tę chorobę. Na szczęście u niemowląt pełnoobjawowa celiakia zdarza się bardzo rzadko. Objawem choroby może być też niedająca się wyleczyć niedokrwistość, gdyż na skutek uszkodzenia jelit występują zaburzenia we wchłanianiu żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6.

Jak ułożyć odpowiednią dietę?
Podstawowa zasada to całkowite wykluczenie z jadłospisu produktów zbożowych z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, a zastąpienie ich produktami naturalnie bezglutenowymi – z kukurydzy, ryżu, kaszy, gryki, prosa, mąki ziemniaczanej czy mąki sojowej. Dziecko na diecie nie może jeść zwykłego pieczywa i makaronu, kaszy manny i jęczmiennej, płatków owsianych, ciasta i słodyczy zawierających mąkę pszenną. Przeznaczone są dla niego produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub opisane jako bezglutenowe („bezglutenowy”, „gluten-free”, „glutenfrei”, „sans gluten”). W Polsce produkowane jest specjalne pieczywo bezglutenowe w kilku gatunkach, makarony o wyglądzie i smaku zbliżonym do tradycyjnych, a nawet ciasta i ciasteczka. Używając mąki bezglutenowej, można zrobić naleśniki, kluski, upiec ciasto.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

monia
monia | 2007-07-11 13:47 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

bardzo ciekawy ,przejzysty i pomocny artykuł.pomógł mi zrozumieć na czym polega ta choroba i jaką dietę trzeba stosowac.bardzo polecam.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Anka
Anka | monia | 2007-07-26 12:14 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Przez 8 lat stosowałam dietę u mojego dziecka, dziś nie ma już tego problemu - syn wyrósł. Schorzenie to było spowodowane zakażeniem po porodzie w trakcie karmienia nowordka butelką przez nie potrafiące przestrzegać higieny rąk położne...
Syn nie miał wrodzonej celiakii, ale miał zniszczone kosmki jelitowe. Regeneracja trwała lata to mordęga i wyrok za niewinność.
Należy w tej diecie pamiętać, ze kązdy jadłospis musi dobrać indywidualnie do potrzeb. takie dzieci nie powinny we wczesnej fazie leczenia jeść zbyt dużo surowych warzyw, soków, nie wolno kiszonych , pikantnych, w zalewach octowych...
Nie ma odstepstw od reguły...
Wiele by opowiadać...
Problem stanowi pójscie do restauracji - nie chodzi się, wyjazd, wakacje...a nawet poczestunek w szkole...
Trzeba wykazać niezwykłą dyscyplinę i hart , aby nie zwariować...

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?