Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Witamina E ‒ jakie ma znaczenie dla przyszłej mamy?

| 12.05.2015, aktualizacja: 24.09.2015 | 0

Sprawdź, jaką rolę w organizmie pełni witamina E i do czego potrzebna jest kobietom w ciąży. Czy nadmiar witaminy E może być szkodliwy? Jakie są naturalne źródła tej witaminy?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Kapsułki witamina A
fot. Fotolia

Witamina E ‒ dzienne zapotrzebowanie 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w czasie ciąży wynosi 15-19 mg. Nadmiar tej witaminy może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, więc ewentualną decyzję o suplementacji tej witaminy podejmuje tylko lekarz. 

Zobacz także: Jak dieta ciężarnej programuje zdrowie dziecka w przyszłości

Jak działa witamina E?

  • Witamina E ma działanie antyoksydacyjne ‒ chroni komórki przed utleniaczami i tym samym opóźnia proces starzenia.
  • Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
  • Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
  • Uniemożliwia utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych czy fosfolipidów.
  • Jest niezbędna mężczyznom do produkcji spermy, a u kobiet zapobiega poronieniom
  • Zapobiega utlenianiu witaminy A, lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w ten sposób chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem).
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Witamina E ‒ gdy jest jej za mało

Niedobór witaminy E zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osłabia widzenie, wywołuje zaburzenia układu nerwowego (rozdrażnienie, trudności z koncentracją), obniża libido, wpływa na stan skóry (rogowacenie, wczesne starzenie się), upośledza wchłanianie.

Witamina E ‒ gdy jest jej za dużo

Przedawkowanie witaminy E zdarza się rzadko. Nadmiar tej witaminy przejawia się w postaci m.in. zmęczenia, bólu głowy, osłabienia mięśni, kłopotów ze wzrokiem. Może mieć również negatywny wpływ na rozwój dziecka w łonie matki. 

Polecamy: Dieta orkiszowa idealna dla kobiet w ciąży

Jakie są naturalne źródła witaminy E?

Witamina E znajduje się w oleju z kiełków pszenicy, ziarnach zbóż, zielonolistnych warzywach (kapusta, szpinak, sałata), margarynie, migdałach, maśle, mleku, jajach, orzechach ziemnych i włoskich, kiełkach pszenicy.

Wróć do talerza
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?