Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Ile jajek może zjeść dziecko? 10 ważnych pytań o jajka

| 30.03.2007, aktualizacja: 26.11.2014 | 1

Są wielkanocnym symbolem nowego życia. Choć krąży wokół nich wiele mitów, to nie ma wątpliwości, że dzieci powinny je jeść. Czy wiesz wszystko o jajkach?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
24750301.jpg
Do niedawna sądzono, że można jeść maksymalnie dwa jajka tygodniowo, głównie ze względu na cholesterol, który zawierają. Teraz wiemy, że nie jest on głównym czynnikiem zwiększającym poziom cholesterolu we krwi. Dlatego nie stawia się już innych ograniczeń w jedzeniu jajek niż... umiar i zdrowy rozsądek.

1. Od kiedy podawać dziecku jajka?

Zgodnie z nowym schematem żywienia niemowląt z 2014 roku jajko można podać dziecku już pod koniec siódmego miesiąca życia. Możesz podać samo żółtko jako dodatek do zupki jarzynowej albo całe jajko, czyli i żółtko, i białko. Zupę z jajkiem możesz podawać  dwa razy w tygodniu (w te dni dziecko nie powinno już jeść mięsa). Później, np. w 9–11 miesiącu możesz podawać dziecku jajka 3-4 razy w tygodniu, np. także w postaci jajecznicy na parze.

Zobacz też: Co powinno jeść niemowlę w 7. miesiącu życia? Jadłospis

2. Co cennego jest w żółtku?

Głównie witaminy: A, D, PP, a także z grupy B, w tym kwas foliowy. Żółtko zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez. Dwie trzecie żółtka to tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Te same rodzaje kwasów zawiera mleko kobiece. Są konieczne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt, dlatego do potraw dla maluchów należy dodawać żółtko.

3. Czy białko też zawiera witaminy?

Tak, białko jajka zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, ale jego największym bogactwem są aminokwasy, z których jest zbudowane. Nasz organizm przyswaja je w około 100 procentach. Podając całe jajko po raz pierwszy, obserwuj reakcję dziecka. Białko jajka jest silnym alergenem!

4. Jak przyrządzać jajka dla dziecka?

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli dwie, trzy minuty od zagotowania się wody. Możesz podać je już rocznemu dziecku. Smaczna jest również jajecznica na parze, np. ze szczypiorkiem. Jajka smażone czy sadzone na maśle również zachowują całe bogactwo witamin, ale lepiej podawać je starszym dzieciom, nie niemowlętom.

5. Ile czasu gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo wystarczy gotować 6–10 minut. Dłuższe gotowanie jajek sprawia, że wokół żółtka powstaje nieapetyczna zielona obwódka. Jest to spowodowane reakcją zawartej w żółtku siarki z żelazem.

Zobacz też: 8 sekretów zdrowego gotowania dla dziecka

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

mama
mama | 2007-04-09 11:41 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ciesze sie ze mozna jesc tyle jajek bo moj trzyletni synek je uwielbia. najchetniej nie jadl by nic innego.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?