Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jabłka dla karmiącej mamy?

| 27.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0

To nasze najpopularniejsze owoce, znanych w kilkudziesięciu odmianach, w dodatku dostępnych przez cały rok. Ich największym bogactwem jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
jabłka
fot. Fotolia

Co dobrego jest w jabłkach?

Oprócz naturalnych węglowodanów i witaminy C, która jest największym bogactwem jabłek, jabłka zawierają też witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A. Dostarczają też wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz niewielkich ilości żelaza, które zapobiega anemii. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego. Obecność krzemionki w jabłkach wzmacnia kości i tętnice, wspomaga obieg krwi. Gotowane tarte jabłka leczą biegunkę oraz niestrawność oraz choroby wrzodowe.
Warto wiedzieć, że najbogatsze w witaminę C są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C.

Czy karmiąca mama może jeść jabłka?

Mama karmiąca może jeść jabłka - to jeden z najlepszych owoców dla niej. Właściwie nie ma ograniczeń w jedzeniu jabłek innych niż zdrowy rozsądek. Najlepiej jeść je na surowo, ze skórką, bo to ona zawiera więcej witamin i składników ułatwiających trawienie niż miąższ.
Uwaga! Jabłka mogą wchodzić w alergię krzyżową. Jeśli masz alergię wziewną na pyłek brzozy (rzadziej na pyłki traw i zbóż, bylicy, ambrozji), możesz też mieć alergię krzyżową na jabłka (a także gruszki). Pamiętaj jednak, że to nie znaczy, że twoje dziecko też ją ma.

Zobacz też: Alergia krzyżowa - co jeszcze może cię uczulać

Kiedy jest najlepszy sezon na jabłka?

W Polsce jabłka dojrzewają w okresie lipiec- październik. Jednak jabłka są dostępne przez cały rok, bo to owoce, które doskonale udaje się przechowywać przez zimę.

Jak jeść jabłka?

Jabłka można łączyć ze wszytskimi pokarmami, bo nie powodują fermentacji w jelitach. Można robić z nich musy, soki, ale najlepiej jeść na surowo ze skórką. Świetnie nadają się na przetwory: dżemy,  kompoty. Są świetnym dodatkiem do ciast, naleśników, omletów, tart, sałatek i galaretek, a nawet do mięsa. Można je smażyć w cieście, piec i gotować.
Najbardziej znane odmiany jabłek to:
  • Antonówki - są twarde i kwaśne, dobre do szarlotek, do pieczenia, do pieczonego mięsa (np. kaczki)
  • Papierówki - dojrzewają najwcześniej, soczyste, surowe doskonale gaszą pragnienie; mocno dojrzałe stają się mączyste i są dobre do placków,
  • Malinowe - do jedzenia na surowo, mają ciemnoczerwoną skórkę, lekko różowy, soczysty i aromatyczny miąższ
  • Kosztele - późne jabłka, twarde soczyste, bardzo słodkie, świetne do przechowywania przez zimę
  • Cortlandy - mają biały, kruchy miąższ, są soczyste i słodkie, aromatyczne, do jedzenia na surowo i jako dodatek do deserów.
  • Lobo - są soczyste, słodkawo-kwaskowate i kruche, świetne do jedzenia na surowo.
  • Gloster - raczej twarde, soczyste, wyraźnie kwaskowate, o specyficznym smaku i aromacie, świetne do nadziewania pieczonego drobiu.
  • Jonagold i Jonagored - kruche i niezbyt twarde, ale soczyste i aromatyczne o słodko-kwaśnym smaku, do jedzenia na surowo.
  • Szampiony - bardzo soczyste, aromatyczne i słodki, dobrze nadaje się na przetwory.
  • Ligole - słodko-kwaśne, twarde i kruche, soczyste i słodkie, do jedzenia na surowo.


Wróć do talerza
Zobacz też: Pociążowe problemy z cerą? Znamy rozwiązanie!
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?