Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Brzoskwinie dla karmiącej mamy?

| 29.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0

Są soczyste, aromatyczne, delikatne w smaku i bardzo wartościowe. Jeśli delikatny puszek na ich skórce jest nieprzyjemny dla twojego podniebienia, spróbuj nektarynek - to ich młodsze siostry.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
Brzoskwinie
fot. Fotolia

Co dobrego jest w brzoskwiniach?

Brzoskwinie zawierają beta-karoten, witaminę C oraz wiele składników mineralnych: żelazo, potas, magnez i wapń. Ich miąższ zawiera witaminę A, która działa na skórę wygładzająco i rozjaśniająco, łagodzi podrażnienia oraz poprawia koloryt cery. Mają działanie moczopędne, regulują również pracę przewodu pokarmowego i oczyszczają organizm z toksyn. Jedzenie brzoskwiń zaleca się przy chorobach serca oraz krążenia. Mutacją brzoskwini jest nektarynka, która ma owoce o gładkiej cienkiej skórce i bardziej zwarty miąższ niż brzoskwinia.

Czy karmiąca mama może jeść brzoskwinie?

Karmiąca piersią mama może jeść brzoskwinie - nie ma żadnych przeciwwskazań. Jedynie osoby chore na cukrzycę i otyłe powinny uważać, by nie jeść brzoskwiń w nadmiarze, ponieważ zawierają one dużo węglowodanów i cukrów (12 proc.). Warto wybierać dojrzałe brzoskwinie - owoce jeszcze zielone lub przejrzałe mogą wywołać biegunkę.
Uwaga! Brzoskwinia bywa silnym alergenem (dla uczulonej na nią mamy, nie dla karmionego dziecka!) i może powodować tzw. zespół alergii jamy ustnej (AOS). Alergia na nią może towarzyszyć alergii na pyłki brzozy i bylicy. Razem z nim może również występować alergia krzyżowa na jabłka, gruszki, orzechy oraz lateks.

Zobacz też: Alergia krzyżowa - co jeszcze może cię uczulać

Kiedy jest najlepszy sezon na brzoskwinie?

W Polsce brzoskwinie dojrzewają w okresie czerwiec-wrzesień. Te polskie są dość małe, ale aromatyczne. Przez cały rok są dostępne brzoskwinie importowane, choć nie zawsze są one smaczne.

Jak jeść brzoskwinie?

Najlepiej jeść świeże brzoskwinie. Można z nich robić także przetwory: kompoty, dżemy, konfitury i soki. Dobrze komponują się w przetworach z jabłkami oraz gruszkami. Brzoskwinie nadają się też do suszenia.  Można ich używać jako dodatku do deserów i ciast, rogalików. Z kwiatów i liści brzoskwini sporządza się również odwary ziołowe: moczopędne i przeczyszczające (z liści) oraz rozkurczowe i przeciwbólowe (kwiaty).


Wróć do talerza
Zobacz też: Pociążowe problemy z cerą? Znamy rozwiązanie!
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?