Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jagody dla karmiącej mamy?

| 29.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0

Rosną w lasach, a ich inna nazwa to borówka czernica. Świeże są bardzo krótko, dlatego jeśli są dostępne, trzeba korzystać z ich dobrodziejstw.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
jagody
fot. Fotolia

Co dobrego jest w jagodach?

Zawierają prowitaminę A, witaminy B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także łatwo przyswajalny potas, wapń, cynk i żelazo. Świeże owoce czarnej jagody działają lekko przeczyszczająco, natomiast w czasie biegunki dobrze jest pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód.  Jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulującą poziom cukru we krwi. A żelazo w nich zawarte ma dobry wpływ na produkcję czerwonych krwinek, co zapobiega anemii. Mają dobry wpływ na wzrok.

Czy karmiąca mama może jeść jagody?

Jagody o dobre owoce dla mamy karmiącej piersią. Są korzystne zwłaszcza w przypadku zaparć, bo mają łagodne działanie przeczyszczające.

Zobacz też: Najnowszy raport: mamy karmiące piersią źle się odżywiają

Kiedy jest najlepszy sezon na jagody?

Jagody można zbierać w lasach głównie w lipcu. To bardzo nietrwałe owoce, dlatego poza sezonem w zasadzie nie da się ich zjeść w postaci świeżej.

Jak jeść jagody?

Najlepiej na surowo, np. z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Dobrze nadają się też na przetwory - przyrządza  się z nich kompoty, konfitury, soki - a także na farsz do pierogów oraz nadzienie do bułeczek (jagodzianki). Dobrze nadają się również do mrożenia.


Wróć do talerza
Zobacz też: Jak mrozić owoce? Robimy domowe przetwory
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?