Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

6 produktów na wzmocnienie odporności plus przepisy

| 04.02.2010, aktualizacja: 05.09.2014 | 0

Aby wzmocnić odporność dziecka, warto komponować jego posiłki w taki sposób, by znalazły się w nich wzmacniające produkty. Możesz to robić nie tylko w sezonie zachorowań, ale przez cały rok. Zobacz, jakie produkty warto podawać małemu dziecku i jakie dania można z nich przygotować.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
dziecko, zima, maskotka, śnieg

Niektóre składniki diety dziecka są bardzo ważne, bo wzmacniają i wspomagają jego organizm w walce z wirusami i bakteriami. Zobacz, które produkty warto podawać dziecku, by zwiększyć odporność, i wypróbuj nasze przepisy.

1. Ryby

Cenne są zwłaszcza tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz narządu wzroku. Chronią też drogi oddechowe przed infekcjami. Zapobiegają niedoborom jodu (gdy go brakuje, dzieci wolniej się uczą i rosną).

Rybne kuleczki (po 1. roku życia)
  • kawałek filetu z łososia
  • jajko
  • łyżka tartej bułki
  • mąka do obtoczenia kulek
  • włoszczyzna
  • posiekany koperek
  • łyżka śmietanki
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina soku z cytryny
Rybę dokładnie opłucz i sprawdź, czy nie ma w niej ości. Osusz, zmiel. Dodaj żółtko, tartą bułkę oraz ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pulpeciki z ryby obtaczaj ze wszystkich stron w mące. W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw. Włóż pulpeciki, wsyp koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10–12 minut. Pod koniec wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i sałatką z pomidora.

2. Kasze

Są niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która poprawia kondycję skóry, ma ogromne znaczenie w zapobieganiu anemii (ze względu na obecność żelaza, witaminy E oraz kwasu foliowego). Grubsze kasze likwidują zaparcia, natomiast te drobne są idealne dla rekonwalescentów i dla dzieci, które chorowały na biegunkę. Nie może ich zabraknąć w dziecięcym menu.

Zobacz też: Przepis na krupnik z kaszą orkiszową i tofu

Entliczek-krupniczek (po 1. roku życia)
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • posiekana zielenina
Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Lekko posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem dodaj masło i posiekaną zieleninę.

3. Kiszonki

Wszystkie kwaszone warzywa (ogórki, buraczki), a zwłaszcza kapusta kiszona, wzbogacają florę jelitową bakteriami kwasu mlekowego, hamując rozwój chorobotwórczych bakterii. Pomagają również leczyć biegunkę.

Surówka z kapusty (po 1. roku życia)
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • jabłko
  • łyżka szczypiorku
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • szczypta zmielonego kminku
  • odrobina cukru (możesz ewentualnie z niego zrezygnować, gdy jabłko jest słodkie)
Kapustę kiszoną dość drobno posiekaj. Wrzuć szczypiorek. Jabłka obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj olej (lub oliwę z oliwek), dopraw do smaku.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?