Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Kulinarny dekalog przyszłej mamy

| 23.02.2007, aktualizacja: 04.11.2014 | 1

Abyś w dobrej formie dotrwała do porodu, musisz wiedzieć, co jeść. Zobacz, jakich składników nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
picie wody w ciąży
fot. fotolia

Najlepiej zacznij o siebie dbać jeszcze przed poczęciem dziecka. Aby przygotować organizm na spory wysiłek następnych dziewięciu miesięcy, jadłospis przyszłej mamy musi być urozmaicony, a posiłki bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Specjaliści zalecają, aby kobieta – od momentu podjęcia decyzji o poczęciu dziecka oraz przez pierwszy trymestr ciąży – przyjmowała 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. O przyjmowaniu preparatów witaminowych czy żelaza powinien zdecydować lekarz. Witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń, żelazo, potas i magnez, dobrze jest dostarczać organizmowi w codziennych posiłkach, ponieważ w takiej postaci lepiej się wchłaniają.

10 składników diety w ciąży, niebędnych mamie i jej maleństwu

  1. Mleko i przetwory mleczne
    To najlepsze źródło wapnia – budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6.
    Nasza rada: jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera.
     

  2. Mięso i wędliny
    Zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna dwa razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę.
    Nasza rada: po posiłku mięsnym trzeba napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii w ciąży.
     

  3. Ryby
    Mają w sobie prawie tyle samo białka co mięso. Są dobrym źródłem wit. A i D oraz niektórych składników mineralnych (fosfor i jod). Ryby morskie (sardynka, tuńczyk, łosoś, makrela) warto jeść ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (co zapobiega nadciśnieniu), a ryby rzeczne – ponieważ zawierają dużo fosforu.
    Nasza rada: ryby należy jadać 2-3 razy w tygodniu.
     

  4. Warzywa
    Przez dietetyków polecane są zwłaszcza: 

    - warzywa kapustne – bogate w witaminę C, błonnik i kwas foliowy;
    - warzywa strączkowe (fasola, groch) – w niewielkich ilościach (są bowiem wzdymające), zawierają wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz m.in. kwas foliowy;
    - buraczki czerwone – obfitują w kwas foliowy, niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek, ponadto sok buraczany wypłukuje z organizmu toksyny;
    - pomidory – regulują trawienie i dostarczają wartościowych składników odżywczych i mineralnych.

    Nasza rada: najlepiej, jeśli będą dodatkiem do każdego posiłku, mogą też stanowić samodzielne danie (sałatki, surówki).
     

  5. Oleje roślinne
    Oliwa z oliwek, oleje słonecznikowy czy sojowy dostarczają energii, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie (ponadto są one niezbędne w procesach dojrzewania układu nerwowego dziecka). To także źródło rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K.
    Nasza rada: najlepiej spożywać oliwę i oleje jako dodatek do surówek i sałatek.

    Czytaj też: Dieta w ciąży bogata w kwasy omega-3 = inteligentne dziecko


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Tula_
Tula_ | 2008-10-18 14:21 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Podajecie, że kobieta w ciąży powinna jeść tuńczyka i pić herbatkę malinową, a przecież wiele źródeł właśnie tego ciężarnym zakazuje (tuńczyk zawiera rtęć). To jak z tym jest naprawdę ?

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?