Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

7 produktów, które zimą podkręcą ciążową dietę

| 27.01.2015, aktualizacja: 28.01.2015 | 0

Zima to nie jest łatwy czas na zdrową dietę. Ale nawet kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa, prawidłowe odżywianie jest możliwe. Wystarczy, że wybierzesz te produkty, które dla przyszłej mamy mają szczególną wartość.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
dieta w ciąży, witaminy w ciąży, zimowa dieta w ciąży, zimowe produkty, warzywa dla ciężarnej
fot. Fotolia
Nawet jeśli lekarz przepisał ci preparat witaminowo-mineralny, nie możesz czuć się zwolniona ze zdrowego odżywiania. Pigułka to jedna, a zdrowe jedzenie to druga, właściwie najważniejsza droga, poprzez którą dziecko może otrzymywać składniki potrzebne do rozwoju. Dietą w ciąży programujesz też jego zdrowie na przyszłość. Martwisz się, że zimą zdrowe odżywianie staje się bardzo trudnym zadaniem? Nie do końca. Ważne składniki odżywcze możesz znaleźć w pozornie zwyczajnych produktach. Sprawdź, co warto teraz jeść.
 

1. Buraczki

Zdecydowanie nie są doceniane. Tarte, w barszczyku albo w sałatce ze śledziami to nie tylko tradycyjne zimowe dania, ale również cenne źródło kwasu foliowego. Wiesz, jak ważny jest to składnik diety przyszłej mamy. Tak ważny, że na wszelki wypadek trzeba go uzupełniać, łykając przepisany przez lekarza preparat. Dbając o jego właściwy poziom, warto pamiętać również o naturalnych źródłach kwasu foliowego. 
Co jeszcze warto jeść: awokado, pestki dyni i słonecznika, migdały, brukselkę, szpinak, sałatę.

Wypróbuj przepis na: Zupę z buraczkami i fasolką
 

2. Żurawina

To jeden z niewielu świeżych zimowych owoców. Zbiera się ją późną jesienią i dość długo można przechowywać. Kisiel z żurawin, sok warto jeść i pić ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza. Organizm malucha potrzebuje go do tworzenia krwi, chroni dziecko i mamę przed anemią, sprzyja wytwarzaniu kolagenu, czyli białka niezbędnego do budowy chrząstek, kości, mięśni, naczyń krwionośnych. Pomaga w osiągnięciu prawidłowej masy ciała w chwili narodzin. Niedobór witaminy C może grozić np. przedwczesnym porodem.
Co jeszcze warto jeść: brokuły, świeżą i suszoną natkę pietruszki, pomarańcze.

3. Marchewka 

To tylko pozornie pospolite warzywo. Obfituje w witaminę A potrzebną podczas ciąży do wzrostu i rozwoju komórek kości, skóry, oczu i zębów. Wspomaga pracę układu odpornościowego. Jej niedobór może prowadzić do porodu przed terminem lub powolnego wzrostu dziecka. Zaletą marchewki (podobnie jak buraczków) jest to, że można je długo przechowywać.
Co jeszcze warto jeść: tran, nabiał, mięso, jaja, dynię.

Wypróbuj przepis na: Zupę krem z marchwi i migdałów

4. Ryby 

Pieczone, w galarecie albo w zupie. Nie przegap żadnej okazji, by jeść tłuste ryby morskie. Są bogate w potrzebną ciężarnym witaminę D, a także w zdrowe kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Dwa z nich – omega-3 i omega-6 – określa się mianem „brain food’’, czyli żywności dla mózgu, ponieważ odgrywają rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego dziecka (czytaj też: Jak urodzić mądre dziecko?). Od nich zależy również rozwój siatkówki oka. Występują wyłącznie w pożywieniu oraz w suplementach diety. Jest tylko jedno „ale’’ - ze względu na ryzyko zanieczyszczenia rybiego mięsa kobieta w ciąży nie powinna jeść więcej niż dwie porcje ryb w tygodniu po 100 g.
Co jeszcze warto jeść: olej rzepakowy sojowy, lniany, siemię lniane.

Wypróbuj przepis na: Zupę rybną z ryżem

 

5. Kompot z suszu 

Zwykle pija się go tylko w wigilię Bożego Narodzenia, tymczasem jest to bardzo wartościowy napój, który warto gotować częściej. Szczególnie, gdy trudniej o świeże owoce. Morele, śliwki, figi nie tylko są doskonałą przekąską dla przyszłej mamy (np. gdy musisz często coś przegryzać, aby zapobiec mdłościom), ale też bogatym źródłem składników odżywczych. Morele zawierają np. dużo betakarotenu. Kompot z różnych suszonych owoców dostarcza błonnika i jest dobrym rozwiązaniem na problemy z zaparciami
Co jeszcze warto jeść: jabłka, otręby, płatki owsiane.

Wypróbuj przepis na: Ciasteczka owsiane z rodzynkami
 

6. Kasze

Jaglana, gryczana albo jęczmienna. Można powiedzieć, że kasze zyskały miano celebrytek wśród zdrowej żywności, tak dużo mówi się o ich wpływie na zdrowie. Zawierają niemal wszystkie ważne składniki odżywcze. Uodporniają na stres. Zwiększają wytrzymałość organizmu – co jest ważne przed porodem. Zawierają białko, które znajdziesz w mięsie, a także węglowodany, których w nim nie ma. Dostarczają składników mineralnych, witamin z grupy B, a także błonnika i tłuszczów. 
Co jeszcze warto jeść: naturalne płatki zbożowe.

Wypróbuj przepis na: Krupnik z kaszą orkiszową i tofu
 

7. Orzechy 

To coś więcej niż przegryzka. Laskowe, włoskie, nerkowce to źródło witamin z grupy B, które są podstawą wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Gdy ich brakuje, słabnie zdolność oddziaływania pozostałych witamin. Przyrządzaj musli z orzechami, jogurtem, miodem, dodaj orzechy do owsianki i kaszy jaglanej. 
Co jeszcze warto jeść: banany, pieczywo pełnoziarniste, żółtko jaj.

Wyprobuj przepis na: Kaszę jaglaną z bakaliami

Czytaj też: 4 suplementy, które musisz przyjmować w ciąży
 
dr n. med. Bożena Kowalska konsultacja: dr n. med. Bożena Kowalska
Pracuje w Klinice Leczenia Niepłodności, Ginekologii i Położnictwa „Bocian”. Prowadzi ciąże i porody wysokiego ryzyka. Specjalizuje się także w ginekologii dziecięcej.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?