Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czego nie może zabraknąć w ciąży - nasza ściągawka

| 15.01.2008, aktualizacja: 04.11.2014 | 4
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
kobieta w ciąży, dieta w ciąży, odżywianie w ciąży
Są takie produkty, których w twoim menu po prostu nie może zabraknąć. Oto nasza ściągawka – najlepiej trzymaj ją w kuchni i miej zawsze pod ręką.
Jesteście teraz z maleństwem jak jeden organizm. Wszystkie składniki odżywcze, których dostarczasz sobie, przekazujesz również dziecku. Jeśli jakichś ci zabraknie, może także ucierpieć twój mały „pasażer". A rośnie on niezwykle szybko! Dość powiedzieć, że od poczęcia do porodu zwiększy swoją masę 700–1000 razy. Musisz mu dostarczyć pełnowartościowego "budulca". Postaraj się, by opisane przez nas grupy produktów gościły na twoim stole każdego dnia.

1. Czerwone mięso lub drób

Zawiera pełnowartościowe białko (to z roślin strączkowych nie wytworzy wszystkich potrzebnych aminokwasów). A bez białka niemożliwa jest produkcja hormonów, enzymów, transport krwi. Ważnym aminokwasem (częścią białka) jest metionina występująca głównie w białkach zwierzęcych. Ma ona duże znaczenie w zapobieganiu wrodzonym wadom układu nerwowego. Niedobór białek, witamin i minerałów, których dostarcza mięso, może spowodować gorszy rozwój dziecka, a nawet poronienie. Czerwone mięso to także znakomite źródło żelaza. Odpowiednia jego ilość chroni mamę przed anemią i infekcjami dróg moczowych, a malucha przed niską masą urodzeniową i przedwczesnymi narodzinami. Warto wiedzieć, że wątróbka i surowe mięso są na liście produktów zakazanych w ciąży
Dzienna porcja: 100 g.

2. Makaron, kasze, pieczywo z pełnego przemiału

Stanowią magazyn węglowodanów będących głównym i najłatwiejszym źródłem energii, która służy m.in. do utrzymania stałej ciepłoty ciała i do pracy narządów wewnętrznych. Tobie dają siłę do wykonywania codziennych obowiązków, a maleństwu do rozwoju i... baraszkowania w twoim brzuszku. Ich niedobór sprawia, że tłuszcze nie spalają się prawidłowo i powstają ciała ketonowe, które są toksyczne dla dziecka. Makaron al dente, ryż czy kasza dają uczucie sytości, a jeśli nie polejesz ich zawiesistym sosem – nie tuczą.
Dzienna porcja: 330 g.


3. Niegazowana woda mineralna

Jest najlepsza na pragnienie, bo nie zawiera cukru jak soki i napoje, szkodliwej teiny i kofeiny jak czarna herbata i kawa (obejrzyj film: czy można pić kawę w ciąży), wzdymających bąbelków jak napoje gazowane. Nie ma w niej sztucznych barwników, konserwantów i dodatków smakowych. A przy tym zawiera sporo niezbędnych składników mineralnych (np. magnez, potas, jod). Dla urozmaicenia możesz popijać owocowe herbatki, soki warzywne i świeżo wyciśnięte soki owocowe. Pamiętaj, picie wody w ciąży jest bardzo ważne -  jeśli będziesz piła za mało, krew nie będzie mogła sprawnie krążyć. A wtedy wszystkie cenne składniki, które transportuje, nie dotrą na czas tam, gdzie potrzeba. Również do rozwijającego się maleństwa.
Dzienna porcja: 1,5–2 litry.


4. Czarne porzeczki, truskawki, owoce dzikiej róży

To niskokaloryczne przekąski (w 100 g – ok. 35 kcal) i jednocześnie solidne porcje witaminy C. Teraz potrzeba ci jej szczególnie dużo, ponieważ wspomaga ona pracę układu odpornościowego, wpływa na wytwarzanie kolagenu, bez którego nie może żyć żadna komórka organizmu, zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego. Razem z witaminą A chroni przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych.
Dzienna porcja: 100 g.

5. Koktajl marchewkowo-morelowy

Polecany szczególnie, gdy paliłaś przed ciążą. Zasili organizm w przeciwutleniacze, które rozprawią się z toksynami pozostałymi po nikotynie. Witamina A (retinol) zabezpiecza przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych i upośledzeniem wzrastania dziecka w macicy. Ale ostrożnie! Jeśli łykasz witaminy, koktajl pij od czasu do czasu, bo nadmiar retinolu zwiększa ryzyko wad rozwojowych. Morele możesz zastępować dynią i jeść np. zupę krem z dyni.
Dzienna porcja: jedna szklanka.


Czytaj też: 10 najważniejszych witamin i minerałów w ciąży


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (4)
avatar

Li
Li | 2016-06-11 23:38 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Margaryna? Przeciez to najgorszy tluszcz z mozliwych

Odpowiedz

Andzia
Andzia | 2010-11-30 21:13 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Bardzo fajny artykuł, wiele mi podpowiedział. Cześć zalecanych produktów już stosuję. Uwielbiam np. jeść wątróbkę, ostatnio pochłaniam ją w dużych ilościach, ponoć zawiera bardzo dużo żelaza. Podobnie z wodą, wypijam min dwa litry dziennie Dobrawy, zdecydowałam się na tą wodę w trosce o maluszka, bo ma ona rekomendację Instytutu Matki i Dziecka, oprócz wody piję dużo herbatki z dzikiej róży z malinami, taka z Biedronki smakuje mi najbardziej (do tego niestety dwie łyżki cukru...z tego powinnam chyba zrezygnować...). Artykuł podpowiedział mi świetny pomysł z tym koktajlem marchewkowo-morelowym, co prawda teraz nie sezon na te owoce, ale morele można jeść suszone i popijać sokiem marchwiowym;)

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

slodka_lady
slodka_lady | Andzia | 2011-02-10 21:54 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

watrobka jest jednym z zakazanych produktow w ciazy, gdyz zawiera zbyt duzo wit. A. Tę informację znalazlam na wiekszosci stron internetowych dotyczacych zdrowego odzywiania w ciazy

Odpowiedz

Li
Li | Andzia | 2016-06-11 23:39 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

W artykule napisane jest ze watrobki nie wolno

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?