Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy w ciąży można jeść w restauracji, chodzić na grilla i wypić drinka?

| 30.07.2007, aktualizacja: 04.11.2014 | 2

Będąc w ciąży możesz jeść niemal wszystko. Jest tylko jedno ale... Nawet w restauracji czy na grillu u znajomych musisz wybierać zdrowe jedzenie. Zobacz, na co możesz sobie pozwolić.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
żywienie kobieta w ciąży gotowanie
fot. babyonline.pl

Zdrowa dieta w ciąży nie oznacza, że musisz zamknąć się na dziewięć miesięcy we własnej kuchni. Teraz jedzenie może ci sprawiać wyjątkową radość - wyjścia do restauracji, kawa z przyjaciółką czy grill u znajomych. Zdrowo odżywiać się można wszędzie. Wystarczy unikać zakazanych dań w ciąży i zwracać uwagę na to, z czego inne potrawy zostały przyrządzone. Sprawdź, na czym polega zdrowa dieta w ciąży.

Czy w ciąży można jadać w restauracji?

Jako przyszła mama bez większych obaw możesz jadać poza domem. Nie daj się tylko wyciągnąć na sushi. W restauracji poproś o potrawy dobrze wysmażone, odpada więc np. półkrwisty befsztyk. Jeśli zamawiasz rybę, poproś, by nie była duża - w takich okazach gromadzi się więcej niezdrowych substancji z zanieczyszczonej wody morskiej, np. rtęci (może źle wpływać na dziecko). Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca kobietom w ciąży jedzenie bezpiecznych gatunków, za które uznaje łososia, suma, nie częściej jednak niż trzy razy w tygodniu. Jeśli normalna porcja jest teraz dla ciebie za duża, zamiast dania głównego wybierz przystawki. Aby uniknąć zgagi, nie zamawiaj tłustych i ostrych potraw. Zrezygnuj też z dań z wieloma rodzajami serów, nie masz gwarancji, że nie znajdą się wśród nich sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka, których powinnaś teraz unikać

Nasza rada: Jeśli masz jakieś wątpliwości przy wyborze menu, skorzystaj z pomocy kelnera. Gdy sam nie wie, jak przyrządzono potrawę, zapyta o to szefa kuchni.

Co jeść na grillu u znajomych?

Bez obaw poddaj się grillowemu szaleństwu. Ale zanim sięgniesz po kuszącą zapachem porcję mięsa lub kiełbaskę, sprawdź, czy jedzenie piekło się na aluminiowej tacce lub folii – kiedy tłuszcz ścieka do ognia, tworzą się szkodliwe substancje (rakotwórcze węglowodory aromatyczne). Nie masz ochoty na mięso? Wybierz grillowane warzywa lub owoce: paprykę, ogórki albo banana (piecze się je bez tacki).

Nasza rada: Pieczenie na folii to podstawowa zasada zdrowego grillowania. Kieruj się nią nie tylko podczas ciąży.

Obejrzyj film: Dlaczego w ciąży musisz zwracać uwagę na dania z jajkami?


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

Polska-kraj rencistów
Polska-kraj rencistów | 2015-06-14 18:46 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nie bardzo rozumiem, jak grillowanie nad węglem drzewnym może być rakotwórcze? Mięsa z ogniska też już nie można jeść?
W dzisiejszych czasach już wszystko jest niezdrowe, strach cokolwiek jeść. Na każdym kroku nas straszą rakiem.
W Polsce najlepiej nic nie jeść, nie pić, nie oddychać, trzeba tylko pamiętać by pójść do apteki i kupić co trzeba za ostatnie pieniądze z marnej wypłaty.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Domi
Domi | Polska-kraj rencistów | 2016-05-02 12:19 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Gdy tłuszcz z kiełbasy ścieka do rozgrzanego węgla wytwarzają się substancje rakotwórcze. Poza tym teraz jedzenie jest na szprycowane chemią i tak na przykład azoteny użyte w kiełbasach pod wpływem ciepła stają się bardzo szkodliwe. Kiedyś było inaczej bo było normalne jedzenie.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?