Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jajka – co się w nich kryje i dlaczego są tak ważne w naszej diecie? (film)

| 04.04.2014, aktualizacja: 26.01.2015 | 0

Jajko jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Przez naukowców jajka są nazywane „bombą odżywczą”. Dietetycy zalecają spożywanie nawet 10 jaj tygodniowo (1-2 dziennie). Sprawdź, co się kryje w jajku?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
jajko, jajka, skorupki, żółtko jajka, jajo, jaja
fot. Fotolia
Jajko zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy (w tym cenną witaminę B9, czyli kwas foliowy), karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu.
Białko jaja, które ma optymalny dla potrzeb człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych, jaja zawierają naturalny selen i jod.
Surowe jajko składa się w ponad 70% z wody, w 12% z białka, niecałe 10% przypada na tłuszcz, 1% to składniki mineralne, mniej niż 1% to węglowodany.
Skład chemiczny jaj jest uzależniony od wielu czynników, między innymi: czynników genetycznych, sposobu karmienia niosek, wieku kur, leczenia medycznego.

Posłuchaj, co o wartości odżywczej jajek mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, ekspert Farmio.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?