Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Domowa pomidorowa - lekcja gotowania

| 02.06.2011, aktualizacja: 29.01.2015 | 3
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
zupa, pomidorowa, kuchnia, pomidory
fot. Panthermedia
Pomidorowa to ulubiona zupa niemal wszystkich dzieci. Żadne dziecko nie oprze się pysznej pomidorówce. Naucz się ją gotować zdrowo.
Większość dzieci lubi zupy czyste, choć są też miłośnicy zup-kremów lub tradycyjnych, z kawałkami warzyw. Ale żadne dziecko nie oprze się pysznej pomidorówce. Naucz się ją gotować zdrowo. Odstaw gotowy przecier pomidorowy. Nawet nie myśl o kostce rosołowej – dzieci w ogóle nie powinny jej jeść. Ugotuj prawdziwą domową pomidorową ze świeżych warzyw. Nie zajmie to dużo więcej czasu niż zwykle. Może ją już jeść dziecko w drugim roku życia.

Rozpocznij przygotowania domowej pomidorowej od zakupów

Kup świeże produkty! Będziesz potrzebować: pietruszki, dwóch marchewek, pół selera, kawałek pora. Przyda się też kawałek mięsa z indyka lub kurczaka (choć możesz ugotować wywar z samych warzyw). Kup też kilogram świeżych aromatycznych pomidorów, a poza sezonem – gotowy przecier (nie koncentrat), ewentualnie całe (lub krojone) pomidory w zalewie.

Krok 2 - ugotuj wywar na domową pomidorową

Umyte mięso włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Postaw na ogniu. Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i pora, opłucz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Gotuj powoli, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedź, a warzywa odłóż.

Krok 3 - przygotuj przecier pomidorowy

Dojrzałe pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój, usuń twarde części przy ogonku. Wrzuć do garnka i gotuj, aż będą się rozpadać. Zdejmij z ognia, przestudź i przetrzyj przez sito (powinny na nim zostać skórki i pestki). To samo zrób z pomidorami z zalewy; przecier możesz użyć od razu.

Krok 4 - połącz wywar z pomidorami

Do przecieru dodaj wywar, który ugotowałaś wcześniej. Jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka powyżej trzeciego roku życia lub dla dorosłych, możesz w rondlu wcześniej poddusić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie wlej przecier z pomidorów i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu. Jeśli zupa ma być idealnie gładka, możesz ją zmiksować. Dopiero teraz dodaj wywar warzywno-mięsny (jeśli ugotowałaś wywar tylko z warzyw, możesz dodać do zupy łyżkę oliwy z oliwek).

Krok 5 - dopraw pomidorową

Dodaj troszkę soli morskiej i szczyptę cukru (maluchowi możesz nie doprawiać). Zupę możesz też zaprawić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.

Z czym podać pomidorową?

Pomidorową serwuj z cienkim makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, a nawet z grzankami z opieczonej bułki. Jeśli jest gęsta, wystarczy posypać ją tartym parmezanem, dodać kleks świeżej śmietany i zagryzać chrupiącą ciabattą.

Zobacz też: Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku?

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalistka w dziedzinie żywienia, pracuje w Fundacji Fit Kid, autorka książek kulinarnych i poradnika o żywieniu kobiet w ciąży „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

Graga0806
Graga0806 | 2016-07-12 08:57 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ten przepis jest tak skonstruawany, ze pewnie mozna go podac juz polrocznemu niemowlakowi

Odpowiedz

wiola
wiola | 2015-01-05 20:34 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mam pytanie, jaka jest różnica miedzy przecierem a koncentratem? I jaki przecież mam dac do zupki poproszeni o dokładna nazwę firmy. Pozdrawiam

Odpowiedz

loal
loal | 2014-09-22 10:37 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Moj synek je tylko gerberki i nic innego.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?