Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Domowe łakocie

| 22.09.2010, aktualizacja: 18.12.2013 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
dziecko, kuchnia, słodycze, ciasto
Dzieciństwo bez słodkości? Stanowczo nie! Słodycze są potrzebne – szkodliwy jest ich nadmiar. Trzeba je też mądrze wybierać. Lub po prostu zrobić w domu samemu.
Z gotowych słodyczy najgorsze są lizaki, ciągutki, landrynki i twarde cukierki – nie dość, że zawierają dużo cukru, który zostaje na zębach, to długo rozpuszczają się w buzi. Taka pożywka jest świetna dla bakterii powodujących próchnicę. Także żelki, galaretki, drażetki, choć szybciej się je zjada, nie mają żadnych wartościowych składników odżywczych. Najzdrowsza jest gorzka czekolada (nie nadziewana!), bo jest w niej wapń, magnez i żelazo. Dobre są też sezamki, batoniki musli i z ziarnami. Warto jednak czytać etykiety, bo niektóre zbożowe batoniki zawierają utwardzane tłuszcze roślinne, a więc tłuszcze trans. Zamiast słodyczy podawaj dziecku suszone owoce, migdały, orzechy albo… domowe łakocie. Masz wtedy kontrolę: wiesz co zawierają. A cukru dodasz tyle, ile chcesz. Lub w ogóle. Oto nasze propozycje.

Kisiel z soku (od 7. miesiąca)
Łatwo go zrobisz – domowy jest zdecydowanie zdrowszy niż gotowy ze sklepu.
Składniki:
- buteleczka gęstego soku przecierowego (200 ml), np. z czerwonych owoców lub jabłek z porzeczkami
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
Przygotowanie: Do filiżanki wlej łyżkę soku i łyżkę wody. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Resztę soku wlej do garnuszka i zagotuj. Do gotującego się soku wlej mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaną z wodą i sokiem. Cały czas mieszając, zagotuj i jeszcze 2–3 minuty pogotuj, aż kisiel zgęstnieje. Przełóż do miseczki. Polej odrobiną mleka modyfikowanego.

Domowy biszkopt (po 12. miesiącu)
Bez cukru nadaje się dla niemowlaka od 10. miesiąca. Na podwieczorek podawaj biszkopt ze świeżymi owocami lub przecierem owocowym. Jeśli wlejesz ciasto w formy na muffinki, szybciej się upiecze.
Składniki:
- 4 jajka
- łyżka cukru pudru
- niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij mikserem na sztywno. Do żółtek dodaj pianę z białek i mąkę. Lekko wymieszaj, przełóż do foremek i piecz w 180°C ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie złoty, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy).
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

kuchara
kuchara | 2010-09-23 10:18 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Podoba mi się ten przepis na bakaliowe kuleczki, a ponieważ moja Zuzia przepada za suszonymi owocami myślę, że będzie to jej jeden z ulubionych deserków!

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?