Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

5 zasad jak przygotować domowe przetwory

| 05.08.2008, aktualizacja: 19.10.2015 | 1

Zamknięte w słoikach owoce i warzywa to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. I jeszcze jedna okazja, by przygotować coś pysznego.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
fot. Fotolia.pl
Dżemy, galaretki, soki, syropy, ale także pasty, oryginalne sosy, kiszonki, mrożonki – możliwości nie sposób zliczyć. Mimo że sklepowe półki uginają się od wszelkich przetworów, to wykonane samodzielnie i według własnego uznania i smaku przygotowany letni specjał będzie cieszyć twoją rodzinę w zimowe dni. Poza tym efektownie opakowany słoiczek dżemu morelowego może być wspaniałym oraz niebanalnym prezentem, np. dla zapracowanej przyjaciółki.

Aby przetwory były naprawdę wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one.
 

5 najważniejszych zasad, które musisz znać zanim weźmiesz się za przetwory

1. Wybieraj owoce i warzywa zdrowe, dojrzałe, świeże, najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka. Te o pięknej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze.
2. Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Słoiki na niepasteryzowane przetwory wygotuj lub wypraż.
3. Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, a ich  wewnętrzna strona się nie kruszy – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje.
4. Do krojenia używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C).
5. Przetwory poddawaj działaniu wysokiej temperatury jak najkrócej – tylko tyle, ile jest konieczne do uzyskania odpowiedniej trwałości.
 

Przygotuj potrzebne narzędzia

- miski stalowe lub plastikowe do mycia i układania owoców i warzyw,
- płaski szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów do gotowania dżemów,
- rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy ok. 40 cm do smażenia konfitur i powideł,
- plastikowe sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak do przecierania,
- słoiki typu twist – mniejsze do dżemów, litrowe i większe do ogórków,
- torebki plastikowe do mrożenia,
- drylownica do usuwania pestek z owoców.
 

Poznaj różne sposoby przygotowywania przetworów

• Pasteryzacja – poddawanie owoców i warzyw działaniu wysokiej temperatury: na mokro – gotujemy słoiki z zawartością – lub na sucho – wrzącą masę wlewamy pod sam wierzch słoika, natychmiast zakręcamy, stawiamy do góry dnem i okrywamy kocem do czasu wystygnięcia. Zwykle pasteryzuje się kompoty, konfitury, dżemy, galaretki.

• Kiszenie – w procesie naturalnej fermentacji bakterie produkują konserwujący kwas mlekowy. Najczęściej kisi się ogórki, kapustę.

• Marynowanie – konserwowanie za pomocą octu, który jednak nie powinien znaleźć się w diecie dzieci. Można marynować warzywa, np. cebulki, korniszony, paprykę, małą kukurydzę (tzw. pikle), grzyby, owoce, np. śliwki.

• Suszenie – odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku.
Suszyć można niektóre warzywa i owoce.   

• Mrożenie – poddawanie produktu działaniu niskiej temperatury w zamrażalniku. Można mrozić zarówno warzywa, jak i owoce.

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykłada na SGGW w Warszawie, autorka książek kulinarnych.

Czytaj też: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na kolorowe przetwory


Oto kilka naszych propozycji na domowe przetwory:

Leczo ze słoiczka >>
Kompot morelowo-gruszkowy >>
Sok malinowy >>
Marmolada z porzeczek  i agrestu >>
Pasteryzowane pomidory >>
 
td_dopisek.gif

 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

kawagu
kawagu | 2015-07-06 09:14 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

A jak wygląda "konserwacja" przetworów bez dodatku cukru? Jak długo je można przechowywać i jakiego rodzaju owoce można tak przechowywać?
I co z warzywami? Jak zrobić je do słoiczków bez użycia soli i kiszenia?

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?