Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Domowe przetwory - krok po kroku

| 10.08.2015, aktualizacja: 25.08.2015 | 0

Wekowanie, pasteryzacja; czy robienie przetworów do tej pory były ci obce? Przekonamy cię, że własnoręczne zrobienie powideł, dżemów to naprawdę nic trudnego.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
fot. Fotolia.pl
O zaletach własnoręcznie wykonanych dżemów i powideł dla twojej rodziny chyba nie trzeba cię przekonywać. Brak konserwantów, sztucznych barwników i aromatów oraz nadmiaru cukru to chyba najpoważniejsze atuty dla zdrowego żywienia twoich pociech. Jednak do tej pory nie robiłaś tego, bo przerażały cię niezrozumiałe zwroty takie jak: pasteryzacja, wekowanie i opowieści babci o 3 dniach prażenia owoców w wielkich garze. My przekonamy cię, że wykonanie przetworów domowej roboty to naprawdę nic trudnego.


Krok pierwszy: wybierz najlepsze owoce

Do przygotowania przetworów wybierajmy owoce i warzywa najlepszej jakości - świeże, zdrowe i odpowiednio dojrzałe. Niektóre przetwory udają się z warzyw i owoców lekko niedojrzałych - na przykład ogórki kiszone, czy gruszki w occie, inne zaś z tych już lekko przejrzałych - powidła śliwkowe są najpyszniejsze ze śliwek już bardzo dojrzałych, nawet lekko pomarszczonych. Owoców i warzyw przeznaczonych na przetwory nie można przechowywać. Należy je przetworzyć w tym samym dniu, w którym zostały kupione - najlepiej by tego samego dnia zostały zebrane. Po przyniesieniu do domu należy je przebrać, dokładnie umyć i osączyć.

Krok drugi: przygotuj odpowiednio słoiki

Jakość przetworów - ich trwałość oraz smak jest uzależniona od zachowania czystości - innymi słowy, jeśli zniszczymy wszelkie drobnoustroje, będziemy mieli pewność, iż zawartość naszych słoików i butelek nie zepsuje się szybko i będzie bardzo smakowita. Wszystkie naczynia używane do przetworów - zarówno garnki, jak i słoiki i butelki muszą być bezwzględnie czyste, czyli umyte dokładnie, wypłukane dwukrotnie wrzącą wodą, a następnie wygotowane lub wyprażone w piekarniku. Lepsze i łatwiejsze jest wyprażania w piekarniku.

Krok trzeci: Na czym polega wyprażanie naczyń?

1. suche słoiki i butelki ułóż na blasze do pieczenia,
2. blachę włóż do zimnego piekarnika i dopiero go włącz, ustawiając temperaturę na 130 stopni,
3. kiedy piekarnik się nagrzeje do nastawionej temperatury, po 5 minut wyłącz go i odczekaj, aż wystygnie.
Rada: Jeśli włożysz zimne lub mokre słoiki do piekarnika, popękają.

Polecamy: 5 zasad jak przygotować domowe przetwory?

Krok czwarty: co to znaczy wygotowywanie naczyń?

1. do dużego naczynia włóż drewnianą kratkę (na przykład tą, na której stawiasz gorące naczynia) lub kilka warstw czystego papieru,
2. na kratkę lub papier włóż naczynia,
3. zalej zimną wodą,
4. powoli podgrzewaj do zagotowania, następnie utrzymuj w stanie wrzenia przez 5 minut po wygotowaniu wyjmuj naczynia za pomocą drewnianych szczypiec lub wyparzonego dużego widelca,
5. naczynia pozostaw do wystygnięcia.
Rada: Jeśli używasz korków lub gumowych uszczelek, przed każdorazowym ich wykorzystaniem umyj je dokładnie i wygotuj przez 5 minut w wodzie. Czystych naczyń nie dotykaj już w środku rękoma.

Czytaj też: Przetwory z malin - przepisy


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?