Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak mrozić owoce? Robimy domowe mrożonki

| 29.06.2015, aktualizacja: 29.06.2015 | 1

Owocowy sezon w pełni! Teraz możecie rozkoszować się smakiem świeżych truskawek, za chwilę wiśni i jabłek. Ale jak zachować go na zimowe miesiące? Jest na to prosty sposób: zamrażanie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mrożone owoce
fot. Fotolia
Jeśli tylko masz odpowiednio duży zamrażalnik, przygotuj owocowe mrożonki samodzielnie, zwłaszcza jeśli masz swój ogródek. W ten sposób w swojej lodówce przechowasz trochę smaków i kolorów lata na ponure jesienne i zimowe dni. Mrożone owoce zachowują nawet 80% wartości świeżych owoców. Szczególnie dobrze zachowuje się w nich witamina C i składniki mineralne. Zaletą mrożenia jest też to, że do owoców nie trzeba już dodawać żadnych substancji konserwujących, nawet naturalnych, czyli np. cukru, octu.

Jakie owoce można mrozić?

Do mrożenia najlepiej nadają się drobne owoce: truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Możesz też zamrozić morele, ale stracą swój piękny kolor, choć nie smak. Jest jednak na nie sposób: blanszowanie - czyli zanurzenie we wrzątku na 1-2 minuty - przed zamrożeniem pomaga zachować kolor.

Zobacz też: 5 zasad, jak przygotować domowe przetwory

Jak mrozić owoce?

Wybieraj tylko dojrzałe i zdrowe owoce. Dokładnie je umyj i osusz. Włóż porcje owoców do szczelnych woreczków, przeznaczonych do mrożenia. Wygodnie jest mrozić niezbyt duże porcje - łatwiej będzie je zamrozić, a potem rozmrozić żądaną ilość. Drobne owoce (np. jagody, porzeczki) dobrze jest zamrażać w postaci sypkiej, czyli rozsypane luzem na tacce. W ten sposób zachowają swój kształt i nie posklejają się. Gdy stwardnieją trzeba je wsypać do woreczka lub szczelnego pojemnika. Najlepiej zamrażać owoce partiami, mrożąc małe porcje w jak najkrótszym czasie i w jak najniższej temperaturze.

Jak rozmrażać owoce?

Najlepiej tuż po wyjęciu z zamrażalnika od razu gotować jeszcze zamrożone owoce. Jeśli chcesz, by owoce rozmroziły się całkowicie, najlepiej rozmrażać je w lodówce. Nigdy nie rozmrażaj ich pod ciepłą wodą.

Jak długo przechowywać mrożone owoce?

Zamrożone owoce można przechowywać do 12 miesięcy w zamrażalniku ustawionym na najniższą temperaturę (czyli minus 18 st. C).

Czytaj też na Polki.pl: Czy mrożonki są zdrowe?
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Misia Tesia
Misia Tesia | 2015-08-05 15:33 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

mrożone owoce są dla mnie zbawieniem. W każdej chwili można z nich wyczarować różne pychotki. Wczoraj nawet potrzebowałam na szybko podwieczorek zrobić dziecku i wykorzystałam tegoroczne mrozone truskawki: do serka naturalnego Bieluch dodałam częściowo rozmrożone owoce + łyżkę miodu i koktajl dla malucha na upał jak znalazł ..

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?