Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Domowy budyń

07.02.2008, aktualizacja: 07.02.2008 | 2
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Nie chcesz kupować gotowego budyniu, bo nie podawajesz dzieciom potraw ze sztucznymi barwnikami. Oto przepis na smaczny domowy budyń czekoladowy!
Mam rocznego synka i dwuipółletnią córeczkę. Nie chcę kupować gotowego budyniu, bo staram się nie podawać dzieciom potraw ze sztucznymi barwnikami i aromatami. Jak zrobić smaczny budyń czekoladowy? Nie chodzi mi o kisiel mleczny, ale o budyń – taki sam w smaku jak z torebki. Anette z Warszawy

Do przyrządzenia budyniu użyj mąki ziemniaczanej i pszennej – nie będzie wtedy miał konsystencji kisielu. Potrzebna będzie szklanka mleka, łyżka cukru, po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej, a do budyniu czekoladowego dwie łyżeczki czekolady w proszku lub łyżeczka kakao. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozmieszaj drewnianą łyżką w jednej trzeciej szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, dodając czekoladę lub kakao. Do gorącego mleka powoli, ciągle mieszając, wlej mleko z mąką i zagotuj. Przelej do miseczek i polej sosem z mrożonych malin lub przecierem z żurawin. Ten budyń najlepszy jest na ciepło. Jeśli chcesz go podać na zimno, przykryj miseczki talerzykami, by nie zrobiła się na jego powierzchni twarda i niesmaczna „skorupka”.  


Radzi: dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na AM w Warszawie.

td_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?