Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Drób w diecie dziecka

| 06.11.2008, aktualizacja: 06.11.2008 | 0

Mięso drobiowe jest jednym z najzdrowszych gatunków mięsa zalecanym dla twojego dziecka. Potrawy z drobiu dobrze zaspokajają głód, a przy tym korzystnie wpływają na mały brzuszek.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kurczak, kuchnia, dziecko
Twój maluch ma już swoją listę ulubionych produktów. W jego menu pojawiają się wciąż nowe i nowe smaki. Słodziutkie owocowe i delikatne warzywne przeciery dostarczają rosnącemu organizmowi witamin i mikroelementów, wzmacniając jego odporność. Odżywcze kaszki dodają energii do aktywnego spędzania czasu.

By malec rozwijał się prawidłowo, w jego diecie niezbędna jest odpowiednia ilość białka. Początkowo otrzymuje go z mlekiem matki, jednak im dziecko jest starsze, rośnie również zapotrzebowanie na ten element. Dlatego właśnie do diety należy wprowadzić mięsne potrawy. Dietetycy radzą na początek podać dziecku zupkę z mięskiem z kurczaka. Drób jest dobrze przyswajany przez dziecięcy organizm, nasyca go białkiem i witaminami. Najważniejsze, by dopełnić menu dziecka mięsem w odpowiednim czasie, wtedy malec będzie go jadł z wielką przyjemnością. Maluch karmiony sztucznie powinien spróbować mięska w wieku 7,5 miesiąca, a dziecko karmione piersią – w 8 miesiącu.

Składniki zdrowia
Delikatne mięso kurczaka i dietetyczne z indyka różnią się od innych gatunków mięsa nie tylko pod względem smaku, ale również ze względu na skład. W tych produktach jest wiele substancji, bez których prawidłowy rozwój organizmu jest wręcz niemożliwy. W tym mięsie jest mało tłuszczu i włókien mięśniowych. Potrawy z drobiu zaspokajają głód, nie wywołując przy tym bólów małego brzuszka dziecka.

→ Białko. To ważny element wchodzący w skład budulca tkanek mięśniowych i kostnych. Dlatego bez niego malec nie będzie w stanie prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Białko wpływa na pracę enzymów, które regulują wymianę substancji w organizmie. Białko nie gromadzi się w komórkach na zapas, jego zapasy trzeba uzupełniać. Mięso drobiowe może w tym pomóc, ponieważ zawiera duże ilości białka (w 100 g – 21,6 g białka).

→ Aminokwasy. Mięso drobiowe ma tę przewagę, gdyż w jego składzie isnieje unikalna współzależność aminokwasów egzogennych (niezastąpionych, niezbędnych) i endogennych (nie niezastąpionych). Te elementy regulują pracę wszystkich systemów. Aminokwasy egzogenne, są to takie, które należy dostarczać organizmowi razem z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi ich syntetyzować. Do produktów białkowych zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne zaliczamy m.in. mleko, białko jaja kurzego, ryby. Aminokwasy endogenne to takie, które organizm potrafi syntetyzować w obrębie ustroju.

→ Witaminy. Biorąc pod uwagę zawartość witamin w produktach to pierwszeństwo należy się owocom. Jednakże drób zawiera te komponenty, których nie ma w produktach roślinnych. Jednym z nich jest niacyna (witamina PP). Można ją porównać z dodatkową bateryjką. Ta unikalna substancja podwoi energię, którą maluch otrzyma wraz z innymi produktami. Oprócz tego, witamina PP jest potrzebna do prawidłowej pracy żołądka i jelit. Niedobory tej witaminy objawiają się osłabieniem mięśni, zmęczeniem, bólem głowy. Mięso drobiowe zawiera również witaminy grupy B (B 1 i B 12). Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i aktywnej pracy umysłowej.

→ Minerały i mikroelementy. Spożywanie potraw z drobiu uchroni malucha przed anemią, ponieważ drób zawiera dużo żelaza. Ten cenny mikroelement jest zawarty również w warzywach, ale organizm lepiej przyswaja go z produktów białkowych. W mięsie z kurczaka i indyka jest dużo magnezu, który pomaga prawidłowo rozwijać się komórkom nerwowym.

Łakomy kąsek
Sama przygotuj dla dziecka potrawkę z drobiu. Zrób to według określonych zasad:
1. Kup mięso w sprawdzonym sklepie, gdzie są dobre warunki do przechowywania produktów, mających krótki termin spożycia. Wtedy jesteś pewna, że kupujesz świeże i dobrej jakości mięso.
2. Dla dziecka najlepsza jest pierś z kurczaka (białe mięso). Jest ono najdelikatniejsze, nie ma w nim tłuszczu i grubych włókien mięśniowych.
3. Ugotuj pierś w niedużej ilości wody. Nie dodawaj soli ani żadnych przypraw. Żeby potrawa była smaczna, na początku gotowania dodaj do wody małą cebulkę, marchew, a pod koniec – pietruszkę.
4. Zaczekaj, aż pierś i warzywa ostygną, dwa razy przekręć przez maszynkę do mięsa. Możesz dodać do tego parę łyżek mleka. Potrawka wyjdzie lekka i delikatna. Smacznego!

Pożyteczny miks
Żeby uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na białko, malec musi dostawać mięso codzienne. Można zacząć od 0,5 łyżeczki dziennie, a do 1 roku ilość dziennego spożycia zwiększyć do 50 g. Na początku wprowadzania mięsa drobiowego do diety dziecka, mieszaj mięso z warzywnym przecierem. Pokarm roślinny i białkowy doskonale się uzupełniają. Idealne połączenie warzyw i mięsa znajdziesz w słoiczkach z dziecięcym pożywieniem. W takich potrawach są odpowiednio dobrane proporcje ekologicznie czystych składników.

Na początku nie przygotowuj dziecku potraw z mięsa kaczki. Jest ono zbyt tłuste i ciężkie do strawienia dla małego organizmu.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?