Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Drożdżowa chałka

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

do 60 min.
trudny
Oceń :
(0)
separator
fot. Fotolia

Drożdżowa chałka - składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 kostki drożdży (50 g).

Drożdżowa chałka - sposób przygotowania

Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.
Porcja dla dziecka: 1 kromeczka

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?