Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Duszone pałki w owocowej glazurze

Dla dziecka od 3. roku życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
kurczak, cytryna, pomarańcza, mandarynka, sos
fot. Maksim Shebeko - Fotolia.com

Duszone pałki w owocowej glazurze - składniki

  •  4–8 podudzi kurczaka
  • glazura cytrynowa:
  • łyżka masła
  • sok i skórka tarta z cytryn
  • łyżka miodu
  • kilka porwanych gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Glazura pomarańczowa:
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Duszone pałki w owocowej glazurze - sposób przygotowania

Umyte pałki kurczaka (ze skórką) obsmaż na oliwie na złoto. Przygotuj glazurę cytrynową: rozpuść masło na patelni, dodaj resztę składników, wymieszaj. Zrób glazurę pomarańczową: na patelni wymieszaj sok z pozostałymi składnikami i zagotuj. Pałki kurczaka włóż do glazur, obtocz w nich, przykryj. Duś powoli (ok. 15–20 minut). Jeżeli glazura zbytnio zgęstnieje, podlej ją odrobiną wody. Jeśli będzie zbyt rzadka, odparuj płyn. Po ostudzeniu końcówki pałek owiń serwetką i spakuj. Tak przygotowane zabierz na piknik. Podawaj z razową bułeczką.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?