Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Dynia

Dynia to roślina jednoroczna o jadalnych owocach osiągających masę 200 kg. Im jest bardziej pomarańczowa, tym większa zawartość cennego dla zdrowia beta-karotenu. Dynia rośnie w Polsce i jest jednym z najmniej alergizujących warzyw. Jest lekkostrawna i ma słodkawy smak, który odpowiada niemowlętom. Można ją podawać dzieciom już na początku rozszerzania diety.

Dynia dla dzieci - od kiedy podawać?

Potrawy z dyni można podawać dzieciom karmionym sztucznie w 4-5 miesiącu życia, a dzieciom karmionym naturalnie od 6. miesiąca życia.

Wartości odżywcze dyni

Zawarty w dyni beta-karoten jest przetwarzany na witaminę A, która zapobiega krzywicy, wspomaga rozwój wzroku dziecka i chroni przed infekcjami, a nawet nowotworami. Dynia to także doskonałe źródło błonnika, który pomaga na zaparcia i wspomaga procesy trawienia. Dynia działa odkwaszająco na organizm i jest niskokaloryczna, poza tym zawiera duże ilości witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a także kwas foliowy, karoten, wapń, żelazo, cynk. Z kolei pestki dyni zawierają pełnowartościowe tłuszcze roślinne, w tym kwasy wielokrotnie nienasycone potrzebne do budowy ścianek komórkowych, hormonów i witaminy D.

Jak podawać dziecku dynię?

Na początku przygotuj dziecku kremową zupkę z dyni lub papkę ze zmiksowanego miąższu dyni. Starszemu dziecku możesz ją podawać na słodko - jako dodatek do naleśników, owsianki lub zrobić z niej konfiturę.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?