Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dynia dla maluszka

| aktualizacja: 23.06.2017 | 1

Zwykle zwracamy uwagę na jej urodę, bo to ozdoba jesieni. Okazuje się jednak, że dynia jest wprost stworzona dla niemowląt, szczególnie na tę porę roku. Warto robić dzieciom zupę z dyni, jarzynkę czy zapiekanki. Zwłaszcza że wspomaga odporność!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(7)
kuchnia, dynia, zupa, warzywa
fot. Panthermedia
Pierwszą zupkę zwykle gotujemy maluszkowi z marchewki i ziemniaka. W sezonie dyniowym (między październikiem a grudniem) warto zrobić niemowlakowi zupkę z dyni, bo dynia świetnie nadaje się dla tak małych dzieci. Jest lekkostrawna, delikatna w smaku, a maluszek na pewno nie będzie miał po jej zjedzeniu żadnych problemów z brzuszkiem. Drugą zaletą dyni jest to, że nie powoduje alergii. Śmiało możesz ją podać nawet bardzo wrażliwemu dziecku.

Dynia zawiera betakaroten

Uwagę zwraca przede wszystkim piękny, żółty lub pomarańczowy kolor dyni. Ta barwa to nic innego, jak betakaroten, czyli prowitamina A. Im bardziej intensywny kolor, tym więcej betakarotenu. W organizmie dziecka zostaje on przekształcony w witaminę A, niezbędną dla dobrego widzenia oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego. To ważne zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Jest zdrowa i ma słodki smak

Oprócz betakarotenu pomarańczowy miąższ dyni zawiera też węglowodany (sacharozę i glukozę, dlatego jest słodkawy), witaminy: C, B1, B2, B6, PP.  Ma też dużo błonnika, który działa w organizmie jak miotełka, zapobiegając zaparciom (niektóre niemowlęta często na nie cierpią) i oczyszczając przewód pokarmowy z toksyn. Dynia działa też moczopędnie. Inną jej bezcenną właściwością jest to, że nie kumuluje ona azotanów ani innych chemicznych związków. Co więcej, chroni też przed chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą. Dlatego warto ją podawać niemowlętom jak najczęściej.

Z dyni ugotujesz wiele dań

Dania z dyni można podawać już niemowlętom i starszym dzieciom. Dynia może w nich występować w różnych postaciach: gotowana (zupa, kompot), pieczona (ciasto), duszona (leczo), smażona (placki), a także na surowo, np. utarta, jako dodatek do surówek. Bardzo dobry jest też sok z dyni, który można zmieszać, np. z jabłkiem, winogronami, pomarańczami. Sok z dyni zawiera dużo betakarotenu, żelaza, magnezu, potasu, miedzi. Prawdziwym skarbem są pestki dyni (można je podawać dzieciom już od drugiego roku życia; zmielone, jako dodatek do zup, kanapek). Zawierają m.in. cynk (poprawia stan skóry), żelazo (zapobiega anemii), kwasy omega-3 i omega-6, potrzebne sercu, skórze, mózgowi i wszystkim komórkom nerwowym. Pestki dyni są też bardzo dobrym środkiem przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego u dzieci.

Zobacz też: 6 szybkich przepisów z dynią dla dzieci

Starannie wybierz dynię w sklepie

Przy kupowaniu zwróć uwagę, czy skóra jest gładka, bez plam i uszkodzeń. Dynia powinna być twarda i jędrna (przejrzała z pomarszczoną skórką, będzie zbyt włóknista). W suchym i chłodnym miejscu może poleżeć nawet przez kilka miesięcy. Po rozkrojeniu trzeba ją jednak włożyć do lodówki, żeby się nie zepsuła.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynię w ciąży?

Dynia z rodziny dyniowatych

Warto pamiętać też o innych przedstawicielach dyniowatych, które również można podawać dzieciom i to już niemowlętom:
  • Cukinia. Podobna do kabaczka, ma jednak cieńszą, ciemnozieloną skórkę. To bardzo cenne warzywo ze względu na dużą ilość składników mineralnych, jak potas, wapń oraz witaminy: betakaroten, B1, B2, PP, C. Zawarte w cukinii związki działają odkwaszająco i poprawiają trawienie. Można z niej zrobić placki, zupę, leczo.
  • Kabaczek. Spokrewniony z cukinią, jest jednak od niej nieco jaśniejszy. W przekroju bardziej przypomina ogórka niż dynię. Ma soczyście zielonkawy miąższ. Zawiera dużo błonnika. Ułatwia przemianę materii. Główną zaletą kabaczka jest znakomity smak. Można z niego zrobić zupy, drugie dania, sałatki, surówki, zapiekanki oraz dania „jednogarnkowe”, typu leczo.
  • Patison. Ma bardzo delikatny smak. Zawiera witaminę C, potas. Jest lekkostrawny, ma mało kalorii. Można go faszerować, panierować, a także podawać w postaci marynowanej.
  • Bakłażan. Najczęściej można kupić bakłażany w kolorze ciemnofioletowym. Są cennym źródłem witamin: B1, B2, PP, B6, C, kwasu foliowego, a także składników mineralnych, np. potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu i żelaza. Bakłażany można piec, faszerować, smażyć w cieście.
Wypróbuj nasze przepisy:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

DWBH77
DWBH77 | 2016-11-29 11:12 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Uwielbiamy dynię! Jak tylko uda nam się kupić jakis dorodny okaz to zaraz miksery, garnki i patelnie idą w ruch;) Kiedy sezon dyniowy się kończy, przerzucamy sie na kaszki dyniowe, ostatnio Holle wypuściło takie puree z dynią, kukurydzą i ryżem - po prostu bajka! Warto spróbowac, bo smak jest obłędny!

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?