Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Dynia dla maluszka

| 21.10.2011 | 0

Zwykle zwracamy uwagę na jej urodę, bo to ozdoba jesieni. Okazuje się jednak, że dynia jest wprost stworzona dla dzieci, szczególnie na tę porę roku. Wspomaga odporność!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
kuchnia, dynia, zupa, warzywa
fot. Panthermedia
Pierwszą zupkę zwykle gotujemy maluszkowi z marchewki i ziemniaka. W sezonie dyniowym (między październikiem a grudniem) warto zrobić ją z dyni. Jest lekkostrawna, delikatna w smaku, a malec na pewno nie będzie miał po jej zjedzeniu żadnych problemów z brzuszkiem. Drugą zaletą dyni jest to, że nie powoduje alergii. Śmiało możesz ją podać nawet bardzo wrażliwemu maluchowi.

W kolorze słońca

Uwagę zwraca przede wszystkim piękny, żółty lub pomarańczowy kolor dyni. Ta barwa to nic innego, jak betakaroten, czyli prowitamina A. Im bardziej intensywny kolor, tym więcej betakarotenu. W organizmie zostaje on przekształcony w witaminę A, niezbędną dla dobrego widzenia oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego. To ważne zwłaszcza teraz, w sezonie jesienno-zimowym.

Słodka i zdrowa

Oprócz betakarotenu pomarańczowy miąższ dyni zawiera też węglowodany (sacharozę i glukozę, dlatego jest słodkawy), witaminy: C, B1, B2, B6, PP.  Ma też dużo błonnika, który działa w organizmie jak miotełka, zapobiegając zaparciom i oczyszczając przewód pokarmowy z toksyn. Dynia działa też moczopędnie. Inną jej bezcenną właściwością jest to, że nie kumuluje ona azotanów ani innych chemicznych związków. Co więcej, chroni też przed chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżcycą. Dlatego warto ją podawać jak najczęściej.

Placki, zupki, ciasteczka, pestki...

Dynię można jeść w różnych postaciach: gotowaną (zupa, kompot), pieczoną (ciasto), duszoną (leczo), smażoną (placki), a także na surowo, np. utartą, jako dodatek do surówek. Bardzo dobry jest też sok z dyni, który można zmieszać, np. z jabłkiem, winogronami, pomarańczami. Sok z dyni zawiera dużo betakarotenu, żelaza, magnezu, potasu, miedzi. Prawdziwym skarbem są pestki dyni (można je podawać już od drugiego roku życia; zmielone, jako dodatek do zup, kanapek). Zawierają m.in. cynk (poprawia stan skóry), żelazo (zapobiega anemii), kwasy omega-3 i omega-6, potrzebne sercu, skórze, mózgowi i wszystkim komórkom nerwowym. Pestki dyni są też bardzo dobrym środkiem przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego.

Sprawdź: 6 szybkich przepisów z dynią dla dzieci.

Wybierz najlepszą

Przy kupowaniu zwróć uwagę, czy skóra jest gładka, bez plam i uszkodzeń. Dynia powinna być twarda i jędrna (przejrzała z pomarszczoną skórką, będzie zbyt włóknista). W suchym i chłodnym miejscu może poleżeć nawet przez kilka miesięcy. Po rozkrojeniu trzeba ją jednak włożyć do lodówki, żeby się nie zepsuła.

Wielka dyniowa rodzina

Warto pamiętać też o innych przedstawicielach „dyniowatych”:
- Cukinia. Od szóstego miesiąca. Podobna do kabaczka, ma jednak cieńszą, ciemnozieloną skórkę. To bardzo cenne warzywo ze względu na dużą ilość składników mineralnych, jak potas, wapń oraz witaminy: betakaroten, B1, B2, PP, C. Zawarte w cukinii związki działają odkwaszająco i poprawiają trawienie. Można z niej zrobić placki, zupę, leczo.
- Kabaczek. Od szóstego miesiąca. Spokrewniony z cukinią, jest jednak od niej nieco jaśniejszy. W przekroju bardziej przypomina ogórka niż dynię. Ma soczyście zielonkawy miąższ. Zawiera dużo błonnika. Ułatwia przemianę materii. Główną zaletą kabaczka jest znakomity smak. Można z niego zrobić zupy, drugie dania, sałatki, surówki, zapiekanki oraz dania „jednogarnkowe”, typu leczo.
- Patison. Od dziesiątego miesiąca. Ma bardzo delikatny smak. Zawiera witaminę C, potas. Jest lekkostrawny, ma mało kalorii. Można go faszerować, panierować, a także podawać w postaci marynowanej.
- Bakłażan. Od dziesiątego  miesiąca. Najczęściej można kupić bakłażany w kolorze ciemnofioletowym. Są cennym źródłem witamin: B1, B2, PP, B6, C, kwasu foliowego, a także składników mineralnych, np. potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu i żelaza. Bakłażany można piec, faszerować, smażyć w cieście.

Wypróbuj nasze przepisy:
Zupa dyniowa »
Gniocchi z dynią i miętą »
Babeczki z szynką »
Ciasto piernikowe »
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?