Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Dla dzieci lepsza niż marchewka. Tak, to właśnie...

| aktualizacja: 27.11.2017 | 0

...dynia – i akurat trwa najlepszy sezon na to warzywo. Jest idealne dla maluchów, już dla niemowląt na pierwsze zupki. Czy wiesz, dlaczego? Na pewno dlatego, że nie chłonie zanieczyszczeń z gleby. Ale nie tylko.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
Dziecko z dynią
fot. Fotolia

Dynia to wyjątkowe warzywo! Należy do tej samej rodziny – dyniowatych – co ogórek, cukinia, kabaczek czy arbuz i trudno się jej nachwalić. Nie dość, że jest delikatna dla dziecięcego brzuszka, to jeszcze zawiera mnóstwo cennej witaminy A - podobnie jak inne pomarańczowe warzywa, np. świetnie znana w żywieniu dzieci marchewka. Jednak dynia różni się od niej diametralnie! Bo… kumuluje zdecydowanie mniej niż marchewka szkodliwych substancji pochodzących z gleby.

Dynia chłonie mało zanieczyszczeń

Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów (czyli szkodliwych zanieczyszczeń pochodzących z nawozów) oraz metali ciężkich z gleby dynia jest czystsza od popularnej w daniach dla dzieci marchewki. Najwięcej zanieczyszczeń z ziemi chłoną, niestety, warzywa korzeniowe, podobnie jak liściaste (np. sałata, szpinak), najmniej te, które z biologicznego punktu widzenia są owocami i rosną nad ziemią, czyli właśnie dynia.
Dynia jest też dość czystym warzywem, jeśli chodzi o pozostałości środków ochrony roślin, czyli pestycydów. Na przygotowywanej co roku przez amerykańską organizację EWG (Environmental Working Group) liście, z której można się dowiedzieć, w jakich warzywach i owocach jest najwięcej pestycydów, dynia jest dokładnie w połowie stawki - choć akurat w tym zestawieniu tuż obok niej jest marchewka, bo chłonie podobne ilości pestycydów co ona. 
Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zapewnieniami ekspertów, wszystkie warzywa i owoce, które są dostępne na rynku w Polsce, są bezpieczne, bo zostały dopuszczone do sprzedaży - nawet jeśli zawierają jakieś pozostałości ochrony roślin, to są to ilości nieszkodliwe dla ludzi.

Zawiera rekordowe ilości witaminy A

Wielkim bogactwem dyni jest wspomniany już wcześniej betakaroten, który odpowiada też za jej pomarańczowe zabarwienie. To prowitamina A, która dobrze wpływa na wzrok i odporność dziecka. Natomiast spora zawartość błonnika sprawia, że dynia, choć delikatna, oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiegając np. zaparciom u dzieci. Dynia ma też sporo potasu, fosforu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2, i jest zupełnie pozbawiona sodu (nadmiar tego pierwiastka jest dość powszechny w naszej diecie). Skarbem są jej pestki: mają mnóstwo cynku, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, potrzebnych dla dobrej pracy mózgu. Pestki dyni to też najlepszy naturalny lek na pasożyty przewodu pokarmowego, np. owsiki.

Dlaczego jeszcze warto jeść dynię?

Miąższ dyni zawiera też wiele cennych witamin takich jak: witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B (głównie B1 i B2) oraz ważne pierwiastki budulcowe, m.in. wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź. W swoim składzie dynia ma również pektyny (błonnik pokarmowy), które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. 

Dynia zastąpi nawet makaron spaghetti, czyli przepisy na dynię

Co można zrobić z dyni? Naprawdę dużo różnych dań - poczynając od pierwszej zupki dla niemowlaka, poprzez dania obiadowe, ciasto dynioweplacuszki z dyni, a kończąc na przetworach. A jeśli wybierzesz dynię makaronową, zastąpi w daniu makaron spaghetti. Dyniowe dania zależą tylko od twojej inwencji. 

Zobacz też: Co można zrobić z dyni? Pomysły na dania i przetwory z dyni

Nigdy się nią nie znudzisz!

Dynia jest doskonała na pierwsze zupki dla dziecka, ale nigdy się nie znudzi, bo dostępnych jest wiele jej odmian. Które są najpopularniejsze?

  • Zwyczajna – zwana też olbrzymią, może ważyć nawet do 45 kg.
  • Piżmowa – jest nieduża, ma kształt gruszki. Jest słodka i kremowa. 
  • Hokkaido – nieduża, z intensywnie pomarańczową skórką, która jest jadalna.
  • Kabocha – mała, spłaszczona, o zielonej skórce. 
  • Makaronowa – nieduża i podłużna, jej miąższ po ugotowaniu wyglądem przypomina spaghetti.

Zobacz też: Jaka to dynia? Sprawdź się! [QUIZ]

 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?