Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dynia w naleśnikach

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
przepis na naleśniki z dynią
fot. Fotolia.pl

Dynia w naleśnikach - składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
Sos:
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Dynia w naleśnikach - sposób przygotowania

Ze szklanki mleka, dwóch jajek, szczypty soli i 100 g mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Dwie szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni ugotuj na parze do miękkości (około 20 minut). Zrób sos: do rondelka wlej szklankę soku pomarańczowego, dodaj łyżeczkę miodu (lub brązowego cukru) oraz łyżkę świeżo startego imbiru. Gotuj, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Przecedź przez sitko, usuwając imbir. Dynię rozgnieć widelcem na puree razem ze 100 g białego sera, wymieszaj z syropem imbirowym. Usmaż naleśniki i posmaruj je dyniowo-serowym nadzieniem.

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem dyni

Dynia w naleśnikach - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Paulina Wawrzyniak
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?