Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Dynia - jesienne warzywo. Co z niej zrobić?

| 27.10.2008, aktualizacja: 01.10.2014 | 3
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
maluch, dziewczynka, jesień, dynia, kuchnia, trawa
Najlepszy sezon na dynię przychodzi jesienią. Jest nie tylko bardzo zdrowym warzywem, ale też jej kupno może być dobrą okazją do zabawy. Zobacz, co koniecznie powinnaś wiedzieć o dyni, by wykorzystać ją w kuchni (nie tylko w Halloween).

Dla dziecka frajdą będzie już sam zakup dyni. Swoimi rozmiarami może jej dorównać pewnie tylko arbuz, choć trafiają się takie okazy, przy których ten soczysty czerwono-zielony krewny jest po prostu śmiesznie mały. Jeśli wybierzecie się na jesienną wycieczkę za miasto, stańcie przy przydrożnym straganie z dyniami. Poszukiwanie tej jedynej, najpiękniejszej, transport jej do domu, układanie na honorowym miejscu w kuchni to dla dziecka przygoda niemal tak atrakcyjna jak kupno nowej zabawki. Ty też będziesz się dobrze bawić.

Jak można się bawić dynią?

Kup dynię kilka dni wcześniej. Dziecko musi się nią nacieszyć, zanim ugotujesz z niej zupę. Toczenie dyni po podłodze, siadanie na niej, próby dźwigania przez całą rodzinę – to wszystko niewątpliwie zaostrzy apetyt na dyniowe danie. A jeśli dziecku smutno się robi na myśl o przerobieniu dyniowego fotela na placki, szybko kup drugą. Na szczęście dynię można z powodzeniem przechowywać. I to dość długo.

Zobacz też: 8 pomysłów na wesołe zabawy na dworze

Skąd pochodzi dynia?

Dynia ma ponad 4 tysiące lat (według innych źródeł – 7 tysięcy) i pochodzi z Ameryki. W Polsce doczekała się nawet swojego święta. Co roku we Wrocławiu odbywa się w październiku Dolnośląski Festiwal Dyni. Ale mimo wszystko nadal jest zdecydowanie zbyt mało popularna. Zdecydowanie ze szkodą dla dziecka i dla nas.

Jakie są najpopularniejsze dynie?

Sezon na polską dynię to październik i listopad. Choć warzywo to ma wiele gatunków, zwykle mamy do czynienia z dwoma: dynią zwyczajną – zbiera się ją od lipca aż do przymrozków, najsmaczniejsza jest niedojrzała – oraz dynią olbrzymią. Nazwa wcale nie jest przesadzona, okazy mogą mieć blisko 50 kg, ale na Europejskich Mistrzostwa Hodowców Dyń zwycięska ważyła około 630 kg. Owoce dyni olbrzymiej zbiera się, kiedy są w pełni dojrzałe, czyli późną jesienią. Teraz jest jej czas. 

Czy dynia jest wartościowa?

Dynia ma dużo cennych witamin i minerałów, sporo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, czyli B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, nikotynowy, pantotenowy, fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Poza tym dynia wzmacnia system odpornościowy oraz:
  • jest bezpieczna – słabo wiąże azotany z ziemi, nie trzeba specjalnie jeździć po nią do gospodarstw ekologicznych;
  • nie zawiera tłuszczu, więc nie jest kaloryczna, ale ma za to sporo właściwości odżywczych. Jest lekkostrawna, więc mogą jeść ją osoby, które mają bardzo wrażliwe żołądki;
  • nasiona dyni, czyli pestki, mają właściwości lecznicze. Stosuje się je przeciw pasożytom przewodu pokarmowego u dzieci. Zawarta w nich kukurbitacyna przenika przez ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy. W przeciwieństwie do innych środków (np. chemicznych) jest przy tym nieszkodliwa. Nie przenika przez przewód pokarmowy człowieka i nie drażni śluzówki. Jedzenie pestek dyni daje również dobre efekty u dzieci, które moczą się mimowolnie. Jest też ważna informacja dla mamy i taty: pestki dyni zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, pomagają przy opryszczce, wrzodach żołądka. Zawierają około 40 procent tłuszczu, białko, lecytynę, żelazo, wapń, dużo cynku (dobrze wpływa na włosy, skórę, paznokcie i przyspiesza gojenie się ran);
  • ma działanie afrodyzjakalne – zawiera tokoferol, który zwany jest również witaminą płodności;
  • zapobiega wymiotom – miąższ z dyni mogą stosować przy mdłościach przyszłe mamy.

Zobacz też: Co jeść jesienią? Jadłospis na odporność

Jak poznać, że dynia jest dojrzała?

Dojrzałość dyni znawcy poznają po głuchym odgłosie, który wydaje, gdy się w nią puka. Skórka dyni powinna być gładka i bez przebarwień, a warzywo zbite i jędrne. Można je przechowywać w przewiewnym pomieszczeniu nawet do sześciu miesięcy w temperaturze około 10°C. Natomiast w temperaturze pokojowej mniejsze egzemplarze dyni – do 2 tygodni, duże nawet kilka. Ważny jest też kolor miąższu dyni – im bardziej intensywny, tym więcej witamin (dynia o pomarańczowym miąższu ma dużo beta-karotenu).

Uwaga: lekko przemrożone owoce nie nadają się do przechowywania.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

em2009
em2009 | 2010-11-02 18:56 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ja dynię kroje w kostke i zamrażam,potem dodaję przez całą zimę do takich zup;pomidorowa,fasolowa,krupnik,również do bigosu lub placków ziemniaczanych

Odpowiedz

viki
viki | 2008-10-30 16:16 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

A to dlatego, ze nie wiadomo , co z tym wielkoludem zrobic. z kawaleczka zrobi sie posilek dla dziecka, a reszta sie marnuje. :(

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

justa
justa | viki | 2010-11-17 10:48 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

jest pyszna :)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?