Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dżem truskawkowy

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 210 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
fot. Fotolia.pl

Dżem truskawkowy - składniki

1 kg truskawek
600 g cukru (wedle gustu, ale najlepiej używać jak najmniej)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka z cytryny

Dżem truskawkowy - sposób przygotowania

Krok 1: przygotowanie konfitur
  1. Oczyszczone z szypułek i wypłukane zimną wodą truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka. (można rozgnieść truskawki lub rozdrobnić blenderem, w zależności od tego, czy chcemy w dżemie mieć kawałki owoców, czy nie).
  2. Pokrojone truskawki w garnku zasypać cukrem i dodać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. Do środka można również wrzucić kawałek sparzonej wcześniej skórki z cytryny.
  3. Garnek odstawić  na około 2 godziny, żeby truskawki puściły sok.
     
Krok 2: smażenie dżemu truskawkowego
  1. Garnek wstawić  na gazie ( nie odlewając soku!) gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu smażyć dżem tak, żeby cały czas się delikatnie gotował. Należy pamiętać o częstym mieszaniu drewnianą łopatką, by owoce nie przywierały do dna garnka. Od czasu do czasu zdejmując łyżką białą pianę z powierzchni.
  2. Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy od tego,  jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Pamiętajmy im dłużej smażymy, tym dżem staje się bardziej gęsty. Pamiętajmy o wyjęciu kawałka skórki cytryny.
  3. Dżem truskawkowy smażyć około 60 minut. Jednak to też zależy od rodzaju owoców; jak soczyste mamy truskawki.
     
Krok 3: pakowanie dżemu do słoików
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików włożyć gorący dżem. Najpierw najlepiej po łyżce, aby ogrzać słoik a potem uzupełnić dżemem  do pełna (zostawiając 2-3 cm). Można też wcześniej nagrzać słoiki wstawiając je do piekarnika, albo wlewając ciepłej wody.
  2. Następnie należy wytrzeć bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcić mocno wieczko.
  3. Słoiczki układamy na ściereczce do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4.  Jeżeli dżem nie ciekną to odstawiamy na półkę.

    Polecamy: 6 ważnych faktów o truskawkach
Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Orzeźwiająca sałatka z arbuzem
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

Piotrek
Piotrek | 2016-06-17 13:52 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ciekawy przepis, jak nie ma czasu na własnoręczną produkcję ze swojej strony polecam dżem truskawkowy z pińczowskiej firmy Gomar

Odpowiedz

magdalena
magdalena | 2015-06-25 11:18 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

musze zrobic na zime dla malego ...poki jest sezon -dzieki

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?