Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dżem z czerwonej porzeczki

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

do 75 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
dżem z czerwonej porzeczki
fot. Fotolia

Dżem z czerwonej porzeczki - składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek cukru

Dżem z czerwonej porzeczki - sposób przygotowania

  1. Porzeczki umyj i odszypułkuj.
  2. Wrzuć do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  3. Gotuj na wolny ogniu ok. 1 godzinę, aż owoce puszczą sok, a potem dżem naturalnie zgęstnieje (porzeczki mają dużo pektyn, które naturalnie zagęszczają przetwory).
  4. Gdy dżem będzie gęsty i wciąż gorący, przełóż go do wyparzonych słoików i zakręć.
  5. Jeśli chcesz, by dżem nie zawierał pestek z porzeczek, przetrzyj go przez gęste plastikowe sito i dopiero wtedy przełóż do słoiczków.

Uwaga! Dżem porzeczkowy możesz też wykorzystać do zrobienia ciasta z porzeczkami

Zobacz też inne przepisy na domowe dżemy z owoców 

Dżem z czerwonej porzeczki - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?