Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dżem z dyni i jabłek

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(10)
separator
dynia, jabłka, dżem, powidła, konfitura
fot. Mikko Pitkänen - Fotolia.com

Dżem z dyni i jabłek - składniki

  • 1 kg dyni
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek, np. renet
  • 30–40 dag cukru
  • cynamon i goździki (do smaku)

Dżem z dyni i jabłek - sposób przygotowania

  1. Dynie obierz, wyjmij luźny miąższ i pestki, a potem pokrój w kostkę.
  2. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne.
  3. Dynię i jabłka oraz cukier, cynamon i kilka goździków włóż do garnka i duś pod przykryciem do miękkości.
  4. Odkryj i jeszcze przez pół godziny pogotuj.
  5. Wyjmij goździki i przetrzyj przez sito lub zblenduj.
  6. Podduś jeszcze chwilę, żeby dżem odparował i zgęstniał.
  7. Jeszcze gorący przełóż do słoików.

Uwaga! Zamiast cynamonu czy goździków możesz też dodać do dżemu np. kardamon.

Zobacz też inne przepisy na dżemy dla dzieci
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?