Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dżem z dyni

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 200 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
fot. Fotolia.pl

Dżem z dyni - składniki

  • 2 kg dyni
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • sok z cytryny

Dżem z dyni - sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą dynię umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą i sokiem z cytryny.
Przykrywamy przykrywką i pierwsze 10 min. gotujemy przykryty.
Kiedy dynia puści sok a cukier się rozpuści gotujemy bez przykrycia, ok godziny aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać a sok odparuje i dżem przyjmie gęściejszą konsystencję.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Źródło: smakuje.blox.pl

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?