Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Najlepsze przepisy na dżemy z dyni. Który wybierasz?

| aktualizacja: 24.10.2017 | 0

W dyniowym sezonie wszyscy mają ochotę na dynię. I bardzo dobrze, bo to niezwykle zdrowe warzywo. W dodatku można jeść dynię na wiele sposobów - nie tylko na słono, np. w zupie, ale także w postaci dżemów. Poznaj nasze najlepsze przepisy na dżemy i konfitury z dyni.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)

Dynia zawiera rekordowe ilości witaminy A, a w zasadzie prowitaminy A (beta-karotenu), która już w organizmie człowieka zamienia się w witaminę A. To właśnie betakaroten odpowiada za pomarańczowe zabarwienie dyni (podobnie jak także np. marchewki), a poza tym dobrze wpływa na wzrok i odporność dziecka

Jakie przetwory można zrobić z dyni?

To świetne warzywo nie tylko na  ciasta z dyni czy pierwsze zupki dla niemowlaka albo zupy kremy dla starszych dzieci. Jest doskonała także na przetwory na zimę. Właśnie do zrobienia ich w sezonie dyniowym was namawiamy. Dynię możesz zamknąć w słoikach na co najmniej dwa sposoby: na słono (np. dynia marynowana) i na słodko (dżemy, konfitury). Jednak dynia w pojedynkę jest dosyć mdła, dlatego warto do przetworów z dyni dodawać inne owoce o bardziej zdecydowanym smaku albo przyprawy, np. cynamon, imbir.

Jakie zalety ma dynia?

Oprócz dużych ilości beta-karotenu (prowitaminy A), a także pewnych ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz fosforu, żelaza, wapnia, dynia zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Poza tym wzmacnia system odpornościowy, a także:
  • jest bezpieczna – słabo wiąże azotany z ziemi i chłonie mało zanieczyszczeń z ziemi, nie trzeba specjalnie jeździć po nią do gospodarstw ekologicznych.
  • jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a przy tym ma sporo właściwości odżywczych. Mogą jeść ją osoby, które mają bardzo wrażliwe żołądki.
  • nasiona dyni (pestki), mają właściwości lecznicze. Stosuje się je przeciw pasożytom przewodu pokarmowego u dzieci. Zawarta w nich kukurbitacyna przenika przez ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy.  
  • pestki dyni zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, pomagają przy opryszczce, wrzodach żołądka. Zawierają około 40 proc. tłuszczu, białko, lecytynę, żelazo, wapń, dużo cynku (dobrze wpływa na włosy, skórę, paznokcie i przyspiesza gojenie się ran).
  • zapobiega wymiotom – miąższ z dyni mogą jeść przy mdłościach przyszłe mamy.

Zobacz też: 4 zasady jesiennej diety dziecka


 

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?