Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

9 egzotycznych przyprawy dla małego dziecka

| 24.09.2010, aktualizacja: 30.09.2016 | 1

Lato dobiegło końca, a wraz z nim wakacyjne wojaże. Aromatyczne przyprawy pozwolą zatrzymać wakacyjną atmosferę na dłużej. Zobacz, jakich przypraw możesz używać w danich dla dziecka.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, chinka, kuchnia, pałeczki
Egzotycznych przypraw jest tak wiele, że szkoda ich nie używać. Pamiętaj jednak, że w przypadku maluchów trzeba być ostrożnym. Dzieciom w pierwszym roku życia za przyprawę wystarczy drobno posiekana natka pietruszki, koperek czy szczypiorek w zupce. W 2–3. roku życia możesz pozwolić sobie na więcej przyprawowej fantazji na dziecięcym talerzyku, ale pamiętaj – wystarczy odrobina, by danie nabrało charakteru. Zbyt intensywny smak może nie przypaść dziecku do gustu.

1. Kurkuma

Podobnie jak szafran nadaje potrawom piękny żółty kolor, ale jest od niego tańsza. Otrzymuje się ją z kłączy rośliny, które najpierw gotuje się lub parzy, a później suszy i proszkuje. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też lekko pieprzowy zapach i delikatnie ostry smak, podobny nieco do imbiru.
Jak używać: dodatek do zup, sałatek, ryżu, omletów, jajek.
To ciekawe: kurkuma ma właściwości przeciwzapalne. Wykorzystuje się ją w kosmetyce, np. w kremach, maseczkach.

2. Szafran

Najdroższa z przypraw. Ma trwały zapach i gorzkawy smak. Otrzymywany jest z ususzonych znamion specjalnej odmiany krokusów. Ze 150 tys. kwiatów otrzymuje się tylko 1 kg przyprawy.
Jak używać: do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast.
To ciekawe: przez wiele wieków szafranu używano do barwienia tkanin.

3. Imbir 

Najlepszy pochodzi z plantacji na Jamajce. Jako przyprawy używa się kłączy rośliny – mogą być zarówno świeże, jak i sproszkowane. Ma silny aromat z odświeżającą nieco słodkawą nutą, ale w smaku jest palący i gorzkawy. Zawdzięcza to dużej ilości olejków eterycznych.
Jak używać: do zup, pieczonego mięsa i ryżu, jajek, deserów, kompotów. Stosuje się go też do domowych wypieków, np. pierników i innych ciast.
To ciekawe: imbir ma działanie rozgrzewające, korzystnie wpływa na trawienie.

4. Goździki 

To pąki kwiatu goździkowca korzennego, małego wiecznie zielonego drzewa. Mają charakterystyczny, przyjemny korzenny zapach, w smaku są piekące.
Jak używać: do potraw słodkich i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, szynki, korzennego chleba i do kompotów z jabłek i gruszek.
To ciekawe: Goździkami odświeżysz powietrze, wbijając je np. w pomarańczę. Pomagają też zwalczać pasożyty w przewodzie pokarmowym.

5. Wanilia

To roślina o żółto-białych kwiatach, które nie pachną. Zapach wydziela pęknięty owoc, czyli laska wanilii. Do dań dla dzieci najlepiej wydłubać z przeciętej wanilii ziarenka.
Jak używać: do deserów: ciast, tortów, lodów i mięs.
To ciekawe: olejek waniliowy zapobiega wysuszaniu skóry. Zapach wanilii odstrasza niektóre owady, np. meszki.

6. Cynamon

To suszona kora drzewa kasji. Najbardziej aromatyczny pochodzi z najstarszej części drzewa. Jest ponoć najstarszą przyprawą świata. Ma intensywny zapach i lekko słodkawy smak.
Jak używać: do deserów, wypieków i aromatyzowania napojów, do mięs i potraw zbożowych, np. kuskusu, kaszy perłowej, grochu, soczewicy.
To ciekawe: o cynamonie wspominano już w Biblii jako jednej z wonności do namaszczania Arki.

7. Chili

Inaczej też pieprz cayenne. Produkuje się je z najostrzejszej odmiany papryki. Tak ostre jest dzięki kapsaicynie, alkaloidowi, który mimo budowy chemicznej zbliżonej do waniliny w ogóle nie przypomina jej w smaku.
Jak używać: w małych ilościach m.in. do dań z fasoli, soczewicy, dań mięsnych.
To ciekawe: Indianie wierzą, że jedzenie dużych ilości chili daje złowrogą moc rzucania czarów na ludzi. Psycholodzy uważają, że w reakcji na ostry palący smak mózg wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami, które uśmierzają ból i wywołują uczucie przyjemności.

8. Kardamon 

Przyprawą są nasiona kardamonu. Można ich używać w całości, rozdrobnionych lub zmielonych. Kardamon ma intensywny, korzenny smak z nutą kamfory i eukaliptusa.
Jak używać: do dań słodkich i pikantnych, herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych, potraw z mięsa, ryb i drobiu.
To ciekawe: kardamon ma działanie pobudzające apetyt. Stosuje się go także w lekach na problemy trawienne.

9. Gałka muszkatołowa 

Jest nasionem muszkatołowca korzennego. Pachnie świeżo i ma intensywny, słodkawy smak. Wystarczy szczypta, by uzyskać efekt. Najlepiej trzeć ją na maleńkiej tarce.
Jak używać: do purée ziemniaczanego, warzyw, makaronów, mięsa, pierników, ciast.
To ciekawe: Gałkę muszkatołową stosuje się w medycynie wschodniej, łagodzi np. zaburzenia oskrzelowe.

Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

zofik
zofik | 2010-09-24 13:32 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

To świetnie, że można dodawać chili dzieciom po 3. roku życia. Sama uwielbiam ostre potrawy! Oczywiście wszystko w umiarkowanej ilości.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?