Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Ekologia w/od kuchni

| 04.06.2013, aktualizacja: 08.07.2014 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
fot. Fotolia
Możesz zrobić wiele, by zadbać o środowisko naturalne również podczas gotowania i przyrządzania posiłków! Zwłaszcza że 5 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Środowiska.
Czy wiesz, że zanim zjesz jedno jabłko zużytych zostaje ok. 124 litrów wody? A zanim na twoim talerzu znajdzie się stek o wadze ok. 15 dkg – ponad 2300 litrów wody?  

Światowy Dzień Ochrony Środowiska obchodzony jest co roku w ponad 100 krajach świata. Ale możesz na co dzień dbać, by żyć bardziej ekologicznie.

Jak to zrobić podczas gotowania i jedzenia radzi Katarzyna Granat, specjalistka ds. ochrony środowiska w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo".

1. Drzwi lodówki i zamrażarki otwieraj na krótko

W ten sposób nie dopuścisz do utraty temperatury i wilgoci z jej wnętrza, co w konsekwencji zwiększa pobór energii elektrycznej. Drzwi do zamrażarki powinny być zamknięte. Ich niedomykanie z powodu nacieków lodu powoduje dużą utratę energii. Należy pamiętać, by rozmrażać zamrażarkę zanim warstwa lodu będzie miała ok. 10 mm!

2. Produkty zamrożone rozmrażaj w lodówce

Będą one wchłaniać ciepło lodówki, co w efekcie przyczyni się do mniejszego zużycia energii elektrycznej przez lodówkę.

3. Planuj zakupy przed wyjściem do sklepu

W ten sposób nie kupisz za dużo jedzenia, które może się zmarnować. Unikniesz też kupowania impulsowego. Jeśli już wiesz, że jakiegoś produktu nie uda ci się zjeść, zanim się zepsuje, to zamroź go.

4. Nie marnuj jedzenia

Przygotowuj jedzenie w odpowiedniej ilości, w sam raz na posiłek. Na półce w lodówce ustawiaj produkty starsze z przodu półki, a nowsze z tyłu – w ten sposób sięgniesz po żywność kupioną wcześniej i nie dopuścisz, by minął jej termin przydatności do spożycia.

5. Przygotowuj przetwory

To świetny sposób na przetwarzanie nadwyżek jedzenia lub sezonowych produktów, dzięki której żywność możesz ją przygotować na później. Kiszonki, np. kapusty czy innych warzyw są dobrym sposobem wykorzystywania sezonowo występującej żywności, którą zachowujemy na kolejne miesiące, w których te produkty naturalnie nie występują.

6. Podczas gotowania używaj pokrywek

Gotowanie w garnku z pokrywką pozwala zaoszczędzić nawet ok. 30 proc. energii. Pamiętaj też, by płomień ognia w kuchence gazowej nie wychodził poza obwód garnka. Średnica garnka powinna być nieco większa (ok. 2 cm) od średnicy palnika czy płyty grzewczej.

7. Piekąc, warto parę minut wcześniej wyłączyć piekarnik

Zaoszczędzisz energię, a potrawa i tak dopiecze się w jeszcze gorącym piekarniku.

8.  Kupuj żywność ekologiczną (jeśli cię na to stać)

Produkty ekologiczne wytwarzane są przy zachowaniu wysokiego stopnia różnorodności biologicznej, ochrony zasobów naturalnych i dzięki stosowaniu wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt. W ich produkcji dopuszczone są do stosowania nawozy i środki poprawiające właściwości gleby, m.in. obornik czy kompost z odpadów domowych.

9. Zagospodarowuj resztki

To czego nie zjesz, przeznacz na posiłek na następny dzień, użyj do zapiekanki, a pieczone mięso wykorzystaj jako wędlinę do kanapek. Takie odpadki jak skorupki z jajek, obierki ziemniaków i warzyw, torebki po herbacie czy herbatkach ziołowych, postaraj się kompostować. Kompostowanie odpadów bio należy realizować we własnym zakresie bądź poprzez służby oczyszczania wskazane w gminie/w mieście.


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?