Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Ekologiczne jedzenie dla dzieci - dlaczego jest lepsze?

| 26.02.2013, aktualizacja: 18.12.2013 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Dziecko w otoczeniu warzyw
fot. Fotolia
Jednym z powodów, dla których warto wybierać produkty ekologiczne, zwłaszcza dla niemowląt, jest zdrowie dziecka - teraz i w przyszłości. Ale to nie wszystko. Co jeszcze może przekonać cię do kupowania jedzenia ekologicznego?

System odpornościowy małego dziecka nie jest w pełni rozwinięty i nie potrafi bronić się przed szkodliwymi substancjami tak dobrze jak organizm dorosłego człowieka, dlatego produkty eko powinny jeść zwłaszcza niemowlęta i małe dzieci, a także kobiety w ciąży. Bo wszystko, co dziecko je w pierwszych latach życia, ma wpływ na jego zdrowie i rozwój.

Jedzenie ekologiczne pomaga zachować zdrowie

Żywność ekologiczna, a więc owoce, warzywa, mięso, jajka,  jest produkowana w sposób zgodny z naturą, bez syntetycznych nawozów (ziemię nawozi się w sposób organiczny) i chemicznych środków ochrony roślin (np. pestycydów). Dlatego nie zawiera ich pozostałości. Badania dowodzą, że np. pestycydy spożywane przez lata nawet w małych ilościach są groźniejsze niż zjadane krótko w większych dawkach. Toksykolodzy są zgodni, że mogą powodować zakłócenia rozwoju, obniżenie odporności, nieprawidłowy metabolizm, zmiany nowotworowe, neurologiczne, wady wrodzone, problemy z płodnością. Udowodniono to na zwierzętach – te, które miały paszę ekologiczną, były bardziej płodne niż te na paszy konwencjonalnej.

Jedzenie ekologiczne przeciwdziała alergii

Są na to dowody naukowe. Holenderscy naukowcy dowiedli, że dzieci kobiet, w których diecie było ekologiczne mleko i jego przetwory, przez pierwsze dwa lata życia rzadziej cierpiały na alergie niż malcy mam jedzących żywność schemizowaną (taką głównie kupujemy w sklepach). Jedzenie przez przyszłą mamę nabiału eko to udowodniony sposób na obniżenie ryzyka alergii u dziecka.  

Jedzenie ekologiczne zawiera więcej
składników odżywczych

Rownież to udowodnili naukowcy. Badacze z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie twierdzą, że mleko ekologiczne jest nie tylko smaczniejsze, ale i bogatsze w wapń niż produkowane w inny sposób. A naukowcy z Newcastle University w Anglii dorzucają, że ma więcej antyoksydantów (np. witaminy E, C). Tak samo jest np. z marchewką eko, która zawiera znacznie mniej szkodliwych dla człowieka azotanów. Poza tym owoców i warzyw eko nie musisz starannie obierać – bo w skórce i pod nią nie gromadzą się np. pozostałości środków ochrony roślin, za to, jak wiadomo, tuż pod skórką jest najwięcej witamin.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Paloma
Paloma | 2015-01-25 14:57 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

zgadzam sie, ze jedzonko ekologiczne sluizy bardziej naszym dzieciom, niz przecietne z dodatkami w stylu cukier albo sol. wystarczy troche poszukac a polkach sklepowych i mozna znalezc nie porazajace cena, ale dobre i rzetelne produkty ekologiczne, w stylu sloiczki, kaszki czy herbatki. warto naprawde przerzucic sie na zdrowa zywnosc.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?