Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Fasolka szparagowa dla niemowląt

| 07.02.2008 | 0

Od kiedy można niemowlętom podawać fasolkę szparagową? Jakie cenne składniki zawiera to warzywo? Odpowiada dietetyk.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
Ok. 2-3 strączki fasolki szparagowej można dodać do niemowlęcej zupki już w 7. miesiącu życia dziecka, a potem ją zmiksować. W 11., 12. miesiącu zależnie od tego, jak dziecko radzi sobie z gryzieniem, można podać dziecku ugotowaną miękką fasolkę jako jarzynkę, wcześniej ugniatając ją widelcem. Od 11. miesiąca dziecko może samo brać strączki fasolki z talerzyka i wkładać je do buzi.

Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do nauki samodzielnego jedzenia. Dzieci zwykle ją lubią. Zawsze przed podaniem trzeba sprawdzić, czy nie ma włókien. Fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka

Sprawdź przepisy dla dzieci:

Fasolkowa smakowitość
Omlet z warzywami
Kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami


td_dopisek.gif

 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?